Szob - Szentendre

A Dunakanyar hangulata Magyarország egyik leglátványosabb természeti tája a Börzsöny és a Visegrádi-hegység közötti látványos folyamkanyarulat. A folyóparton álló legendásan szép települések vonzó turistacélpontok, de a legkülönlegesebb élmény mégis az, ha a víz felől szemléljük ezt a csodát.

Túránk Szobról indulva érinti Zebegényt, majd tovább evezve Dömösön pihen meg. A település nem csak a Rám-szakadék miatt híres kirándulóhely - a Duna part kiváló kilátást kínál a szemben lévő Szent Mihály-hegy oldalában található Remete-barlangok felé. De a magas fákkal borított, hangulatos föveny nagyon jó kiindulási vagy pihenő pontja a Dunakanyarban tett vízitúráknak.


1. nap

35 km

A folyó sodrása miatt kellemes tempóban csordogálva gyorsan Nagymaros magasságában találjuk magunkat. Itt is egy klassz, kavicsos föveny vár arra, hogy kikössünk és egy legendásan finom hekket együnk a "Halasnál". Innen a visegrádi vár árnyékában evezünk tovább a hétvégenként nagyon népszerű északi szigetspiccre, a Szentendrei-sziget fűzfákkal borított, legészakibb pontjára.

Ott, ahol a váci és a szentendrei Duna-ág ketté válik, hatalmas kavicszátony, fűzfákkal szegélyezett föveny, hatalmas fáktól árnyas szigetcsúcs található - az Északi Szigetspicc. Magas vízállásnál a Duna szinte a fák tövében csobog, de nyáron, mikor alacsony a vízszint nem csak a kavicsos partvonal kerül szárazra, hanem attól kissé távolabb, bokáig érő vízben megközelíthető újabb lakatlan sziget is megjelenik - ezt is gyakran használják megállóhelynek a túrázók. 

Kisoroszi büszkesége ez a széles, napsütötte strand, amely kiváló vízitúra megállóhely. Nyári napokon rengetegen érkeznek ide pihenni, fürdeni, élvezni a Duna menti hangulatot. Kiváló hely ez a gyereknek a sekély folyóban pancsolni, a felnőtteknek pedig szalonnát sütni, napozni, horgászni. 

A fák hűvöséből hely nem csak nagyon jó kilátást élvezhetünk a Börzsöny és a Fellegvár felé, hanem valódi strandhangulatot is kínál ez a kavicszátony. Egy nyári hétvégén megtelik strandolókkal, gyerekzsivajjal, míg tavasszal és ősszel, hétköznapokon, teljes magányban és nyugalomban élvezhetjük a hely különleges kisugárzását.

A Szentendrei-szigetet a nyugati oldalán, a keskenyebb, gyengébb hajóforgalommal rendelkező szentendrei ágon érdemes megkerülni, itt nem kell a szállodahajóktól vagy szárnyashajók által keltett méretes hullámoktól tartanunk. A varázslatos Szentendre belvárosának látképét is megcsodálhatjuk a víz felől, majd kiköthetünk a Kacsakőnél kipihenni ezt a kellemes nyári kalandot.