Római-part - Pesterzsébet

Rövid, de látványos túra a fővároson keresztül. Nagyon körültekintően kell eveznünk, hiszen a Budapestnél nemzetközi vízi útnak számít, számottevő hajóforgalommal: motorcsónakok, kirándulóhajók, szárnyashajók, a BKK utasszállítói, uszályok, szállodahajók. A folyó sodrása 4-8 km/h vízállástól függően, a meder szélessége 250-400 méter.

Római-part mindenki számára ismerős helyszín - legendás csónakházai, a hangulatos sétány, retró étkezdék, árnnyas fák. A Római a budapesti vízi és vízitúrás élet egykori legendás központja, csillaga még ma sem tűnt le teljesen. 


1. nap

km

A Római partról indulva dél felé evezünk. Az Óbudai-szigetet a jobb oldali, kisebbik Duna-ágban kerüljük meg, igaz ez az ág valamivel hosszabb, sodrás nyudodtabb, hajóforgalomra kevésbé kell, számítani, mint nagy Dunán. 

A Margit-híd és a Lánchíd közötti szakaszon járva több helyen is figyelmesen evezzünk, hiszen a jobb oldalon több helyen is vannak hajókikötők, benyúló stégek, drótkötelek. A Lánchídnak széles középső íve van, alatta könnyen átkelhetünk. Tovább haladva a Lánchídtól délre az Erzsébet híd felé, szintén sűrűn találunk hajókikötőket. Az aulról is látványos Erzsébet-híd alatti átkelés egyértelmű, mert mivel függőhíd, így nincsenek hídpillérek. Az Erzsébet híd és a Szabadság híd közt nincsenek már jobb oldalon stégek, kötelékek. A Petőfi híd után viszont figyelmesen kerüljük A38 hajót, nehogy belekeveredjünk a hajózási útvonalba.

Lágymányosi híd alatt könnyen átkelhetünk, majd a Kvassay-zsilpnél átemelve a híd alatt átkelve gyorsan Pesterzsébeten vagyunk, ahol az ESMTK felújított csónakházánál köthetünk ki.