Gödi sziget - Déli szigetcsúcs kenutúra

A Szentednrei-sziget déli csücskéhez tehetünk látványos vízitúrát. A közel 12 kilométeres evezés Gödön indul, ahol a gödi sziget megkerülése után a Duna fő ágában evezünk a déli irányban.

A túrát megszakíthatjuk Dunakeszin, a túra végcélja pedig a Déli Szigetspicc, ahonnan egyedi kilátást élvezhetünk a fővárosra. A Duna folyását követve csorgunk le a part közelében, a folyó menti galériaerdők árnyékában. Ha strandolni szeretnénk, erre is lehetőségünk nyílk a kavicsszigeteken, melyek vízállástól függően kerülnek felszínre. 

1. nap

km

A gödi Dunapart nyugalmas, parkosított részén találjuk a nagyon hangulatos, frissen felújított csónakházat, ahonnan túránk indul, déli irányba. Ha elég víz van a mederben, akkor az első gyakorló kilométerek megszerzését a település partjával párhuzamosan fekvő kis sziget megkerülésével kezdjük - alacsony vízálásnál ez a sziget száraz lábbal is megközelíthető.

A Duna fő ága nemzetközi vízi út, ennek megfelelő hajóforgalommal: motorcsónakok, kirándulóhajók, szárnyashajók, uszályok, szállodahajók közlekednek még a vízen, így fokozott figyelemmel evezzünk. A Duna rempója 4-8 km/h vízállástól függően, szélessége 250-400 méter, míg a víz ritkán melegszik 21-22 fok fölé. A túra tervezése előtt vegyünk figyelembe az egyik tényezőt - a vízállást. A Duna középső szakasza alacsony vízállásnál bátran evezhető, ilyenkor a Duna sebessége jóval kisebb. Ahogy nő a vízszint, úgy gyorsul a folyó.

A másik fontos tényező a szél. A széles Dunán a szél meglepően nagy hullámokat kelt – persze a partról nem tűnnek nagynak, de egy billegős kajakban, kenuban, benn a közepén, nagyon is. Ha szemből fúj, sodrásnak fölfelé, akkor különösen zavaró. A hátulról jövő hullámokat a rutinos kenutúrázók könnyebben “meglovagolják”. A szél, hullámok miatt ajánljuk, hogy a szigeteknél mindig a kisebbek ágon menj, mert ott a szélnek kevesebb tere van hullámokat kelteni. A harmadik a hajóforgalom,  A hajók legzavaróbb tulajdonsága a hullámkeltés. Ha több hajó is a vízen van, számítsunk arra, hogy a felszín összevissza hullámzik, így nem tudsz ráfordulással alkalmazkodni.