Csepel - Ráckeve

Az 57 kilométer hosszú, horgászstégekkel és nyaralókkal szegélyezett Ráckevei-Soroksári Duna a Csepe-szigetet keletről ölelő folyómeder. A Kvassay-zsilipél válik le a főágról, és Tassnál egyesül vele ismét.

Ráckevei Duna ágba beengedett vízmennyiség állandó, így a vízállás ingadozása jelentéktelen, a folyó 1 km/h sebességgel folyik, szinte állóvíz - mindkét irányban evezhetünk rajta.

1. nap

32 km

A hangulatos településekkel és gyönyörű erdőkkel kísért Ráckevei Duna-ág a Kvassay-zsilip és a Tassi-zsilip között található folyószakasz, mely 57 kilométer hosszú. Ezen a napon ennek felső régióját járjuk be. A folyó vízszintje közel állandó, zsilippel  szabályozott, a sodrás nem erős, a túra bátran ajánló kezdőknek is. Ha már az evezés  már elsajátítottuk, de a nagy Dunán a sodrás és a nagy hajóforgalom miatt még nem éreznénk biztonságban magunkat, 

A főágon a Duna átlagosan 3 m/s sebességgel folyik, a zsilipelt részen mindössze maximum fél métert tesz meg másodpercenként - sőt, a kisebb ágakban szinte állóvízben evezhetünk. A nagy Duna vízszintingadozása árvíz és kisvíz között akár 4-5 méter lehet, ezzel szemben a leszabályozott szakaszon csak 20-30 centiméternyit emelkedik és süllyed. A vízmélység is kisebb: a zsilipet elhagyva a folyó lerakja a hordalékot, így a meder alja 70-250 centiméterre van (míg a Duna mélysége 3 és 10 méter közötti). Ahol evezünk, a fő meder szélessége átlagosan 40-80 méter (a Dunáé 350 méter) - innen térhetünk le a keskenyebb, vadregényesebb mellékágakba, ahol néha előfordul, hogy éppen csak elfér a csónak. Ezeken a helyeken már a vadregényes, érintetlen vízi világgal találkozhatunk. 

Az általunk bejárt szakasz az evezősök igazi paradicsoma: a part mentén szinte mindenhol vízisport-bázisokat, csónakházakat, kölcsönzőket találunk. 

A túrát két naposra is tervezhetjük, így Szigetszentmiklóson vagy Szigetcsépen megállva egy jó szalonnasütéssel, sátrazással egészíthetjük ki ezt a kellemes nyári kalandot.