Túristvándi

Túristvándi Megállóhely

4944 Túristvándi

Az ipari műemléknek számító túristvándi vízimalom nagyon látványos túracélpont, amelyet a víz felől is megcsodálhatunk. De a kajakkal-kenuval túrázók itt komoly előnyben vannak a gyalogosan vagy kerékpárral érkezőkkel szemben - sokkal szebb arcát mutatja a táj a víz felől. A Túr folyó kanyargós medrét olyan vadregényes erdők kísérik, amelyek Amazóniára vagy épp Új-Zéland érintetlen vadonjára emlékeztetik az erre evezőket. A szabályozás után is megőrződött vadvilág újabb és újabb csodával kápráztatja el a túrázókat.

Mit érdemes tudni?

A település fő természeti értéke Túr folyó, mely kanyarogva öleli át Túristvándit, és partjának erdeje természeti értékekben rendkívül gazdag. A folyóban még ma is megtalálható sok halfajta: a csuka, a harcsa, a ponty, a márna, a kecsege, a dévérkeszeg stb. Az itt élő ritka növényfajok közül említést érdemel például a réti füzény, a sárga nőszirom, a vízitök, a tavirózsa stb. A Túr partjai mentén él még például a keresztes vipera is.

A folyó közelében található a védett „Rókás” nevű hely, amely egy ősgyepes terület, rajta úgynevezett hagyásfákkal. Az ősgyepes réten ritkásan álló famatuzsálemek, öreg tölgyek, vadkörtefák megkapó látványt nyújtanak. A Rókás és környéke természetvédelmi terület.

Nevezetességek, látványosságok

A 18. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A Túr folyóra épült két malomkerékkel ellátott, fából épített, zsindellyel fedett malomépületben malomtörténeti kiállítás működik. A malom működés közben is megtekinthető.

Református temploma gótikus stílusú, tégla és kőépület, 1470–1480 között épült. Bejárati ajtaját és terméskőből faragott, csúcsíves ablakait, valamint diadalívét Hunyadi Mátyás király kőfaragói készítették, azaz eltelt évszázadok során bevakolták, és csak az 1970-es árvíz utáni helyreállítás során kerültek napvilágra. A környék egyik legszebb kiemelt műemlék temploma lett.

Itt járt iskolába Móricz Zsigmond is 1885 és 1887 között. Istvándiról több művében is megemlékezik. Életem regénye című művében mint „jellemformáló kohó”-ról emlékszik vissza erre az időre. Nagybátyja házán, az egykori kovácsműhelyen, emléktáblát helyeztek el az itt töltött évek emlékére.

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő:

4944 Túristvándi Rákóczi 41.

Rendelési idő:

Háziorvos: Dr. Homoki Julianna

Tel.: 06-30/234-0490