Kölcse

Kölcse Megállóhely

4965 Kölcse

Kölcse, a Szatmári-síkság legrégebbi települése Magyarország legkeletibb csücskében, a magyar-ukrán határtól 10 km-re, az Öreg-Túr ölelésében, az Erdőháton fekszik. A község a Túr folyó és annak mellékága, az Eszteró által körülvett kiemelkedésre épült, így az árvizek nem károsították, és védettséget is biztosított az ellenséges támadások ellen az, hogy a Túr-csatorna kiépüléséig csak hídon lehetett a települést megközelíteni.

Mit érdemes tudni?

Kölcse történelme és gazdag hagyományai a település múltjában gyökereznek. Többször tartottak a Szatmár vármegyei közgyűlést a kölcsei református templomban, ami jelzi a Kölcsey család iránti tiszteletet. Előnyös elhelyezkedése miatt a 14–15. században már bekapcsolódott a kereskedelmi forgalomba, fokozatosan városias jellegű településsé kezdett válni. Valamikor az 1500-as években alakult a nemes ifjak részére a pálos rend papneveldéje. Később a papi és tanítói hivatal különvált, így önálló iskola is működött az 1600-as évek elejétől. A 18. században a lakosságot megtizedelte a pestis, ezért Kölcsey (II.) György a felvidékről evangélikus vallású szlovák jobbágyokat telepített be

Nevezetességek, látványosságok

Az egykori Kölcsének az egyik legrégebben beépített, illetve egyben legmagasabban fekvő része a templom és környéke, amit erdők, mocsarak vettek körül. Az egyhajós templom a 15. század második felében téglából és terméskőből épült román stílusban, környékét évszázadokon keresztül temetőnek használták.

A templom előtt álló, 1791-ben készített fa harangtorony viszonylag alacsony törzsű. Alul a szoknya alatti rész teljesen zárt, fenn a galéria fölé nyolcszögletű sisakalj borul, ami ritkaság a Felső-Tisza-vidéken.

Egészségügy, elsősegély


Orvosi ügyelet:

Kölcsey utca 100.

telefon: +36 44 449 227