Főoldal Térkép Események Hírek Túrák Megállóhelyek Lapátos védjegy Kapcsolat Tudástár

Békés – Köröstarcsa


túra adatai

Közepes, Gyerekbarát
Békés - Köröstarcsa
19.2 km
6 óra

túra leírása

A Körösök vidéke országunk kedvelt vízitúrázó helyeinek egyike. A szelíd, viszonylag keskeny folyómeder megfelelő nehézségű szakaszokat kínál kezdő túrázóknak is. A vízpartot körülvevő buja ártéri erdőségekben, mocsaras területeken bepillanthatunk az itt élő állatok életébe: nyulak, őzek, vidrák, rókák, hódok lakhelye mellett visz majd az utunk.

Túránk a Dánfoki Üdülőközpont mellől indul. Itt már rögtön találunk tűzrakóhelyeket és egy fokozatosan mélyülő, homokos szzabadstrandot. A hajókat sólyáról kényelmesen vízre tudjuk tenni a duzzasztó miatt mesterségesen kialakított kis holtágban és 200 méter megtétele után rákanyarodunk a Kettős-Körösre. Mindössze másfél kilométer múlva a bal parton feltűnik a Békési Kajak-Kenu Klub megállóhely stégje – pihenőpontnak még túl korai, de alternatív túrakezdetnek, becsatlakozási pontnak tökéletes választás. A folyó még nyílegyenesen halad mintegy 3 kilométert, eközben elevezünk a békési Kettős-Körös híd alatt.

Innen kezdődik a kanyargós szakasz, hamisíthatatlan vízi élettel. Megközelítőleg a túra felénél elérjük a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumot, ami ugyan előzetes bejelentkezéssel látogatható csak, de a füves part remek pihenő- és uzsonnázóhely. Két kilométerrel lejjebb, a Kereki híd mellett a bal parton Petőfi-emlékhely áll a gáton.

A túra utolsó 5 kilométere újra buja vadvilág: a folyópart alámosott jellegéből adódóan a kikötés nehézkes lenne, ezért nem ajánlott, viszont a vízbe belógó ágak, gyökerek között számos halfaj él, aminek köszönhetően kitűnő horgászhely ez a szakasz.

Közvetlenül a Köröstarcsai híd előtt a bal oldalon működik a Köröstarcsai Kishajó Kikötő, ami túránk végállomása is egyben. Az öbölbe befordulva a sólyán partra emeljük a hajókat. A kikötőben WC, zuhanyzó, sátorhelyek, és tűzrakóhely is van, illetve büfé üzemel, így ideális helyszín többnapos túrák esti szálláshelyének is.

Térkép