Főoldal Térkép Események Hírek Túrák Megállóhelyek Lapátos védjegy Kapcsolat Tudástár

Vízitúra és madárles a Bodrogzugban


túra adatai

Közepes, Gyerekbarát, Egyirányú
Tokaj - Tokaj
10.4 km
4 óra

túra leírása

Izgalmas túránkon felfedezzük a Bodrogzug természeti tájait és madárvilágát: ritka ragadozó madarak, valamint számos vízi és gázlómadár faj él itt, de az ártér a madárvonulásnak is fontos állomása.

A Tokaj Vízitúra Központtól indulva folyásirányban kezdjük a túrát, majd a zsarói bejáraton, egy keskeny csatornán evezünk be a zsiliphez. A műtárgy alatt egyesével átevezve érkezünk meg a vadregényes vízi birodalomba – tündérrózsák szegélyezik utunk, kócsagok és szürke gémek kelnek szárnyra a kanyarulatokban.

A Bodrogzugra nyíló panorámát a vízitúra egyik fontos állomásánál, a madárlesnél élvezetjük. Innen visszaevezhetünk a Lebuj csárdába ebédelni, vagy Zalkod felé is folytathatjuk a túrát. A Bodrogzug meglátogatásához engedélyt kell váltanunk, hogy a Nemzeti Park munkatársai limitálhassák a fokozottan védett területen benn tartózkodókat. A morotvák, berkek, ártéri erdők tavasszal és a nyár eleji esőzések után is víz alá kerülnek - az egész táj egy hatalmas vízfelületként ragyog a Zemplén előterében, mely felett tornyosul a tokaji Kopasz-hegy emblematikus sziluettje.

Térkép