Nem kaszálok, nem kapálok, fazekas inasnak állok

Tiszafüred

City-Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu SE megállóhely

5350 Tiszafüred, Kakukk u.2 , Hrsz. 1035/1
Telefon: +30 62 159 70 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

A kenulapátot letéve fazekas inasnak is szegődhetünk, a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden, ahol a sportélmények mellett igazi kulturális kuriózumok várnak ránk. Gazdag élővilággal szolgál a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított partszakasz, amelyre igaz a mondás: meglátni és megszeretni csak egy pillanat műve volt.

Kellemes hangulatban, szép környeztben van lehetőségük kipróbálni a vízi sportágakat az idelátogatóknak. Az Egyesület a kirándulók igényeinek kielégítése mellett nagy hangsúlyt fektet a jövő nemzedékeinek nevelésére is.

City-Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu SE megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 443
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 35 fő
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 20 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött
Közösségi helyiség kapacitása 20 fő
Kerékpárkölcsönző Van a közelben
Kerékpárkölcsönző távolsága 250 m-en túl de 500m-en belül m
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu, sárkányhajó
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1-km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

A Tisza-tó északi medencéjében fekvő Tiszafüred és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Úgy tartja a mondás, hogy aki egyszer megcsodálja ezt a tájat, az rögtön beleszeret, és évről-évre visszatér. Ez persze nem is csoda, hiszen a különböző szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, roppant gazdag élővilágú Tisza és Tisza-tó számtalan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és az aktív pihenésre egyaránt. A szabadvízi strand homokos parttal várja a fürdőzni vágyókat, a Tisza-tavat pedig szakképzett túravezetők segítségével fedezhetjük fel – vízi-, kerékpáros-, sőt akár lovastúrák keretében is! A Tisza-tó mellett 39 fokos termálvízben gyógyulhatunk, a népművészet kedvelői elleshetik a városban évszázadokra visszanyúló fazekasmesterség csínját-bínját, július elején pedig a híres Tiszafüredi Halasnapok színes programjait élvezhetjük. Egy biztos: Tiszafüreden senki sem fog unatkozni!

Pár szó a településről


Nevezetességek, látványosságok

NYÚZÓ GÁSPÁR FAZEKAS TÁJHÁZ: A Malom utcai ház az utolsó, műemléki szempontból is értékes, pontosan azonosítható XIX. századi fazekas ház, melynek lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. Kulturális jelentőségét mutatja, hogy 1975-ben népi műemlékké nyilvánították.

TISZA TAVI MADÁRREZERVÁTUM: A Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, a Világörökség részének számító Hortobágyi Nemzeti Park fontos része. Európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág alakult itt ki, és ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza legszebb gémfaluja is.

ÖREG PÁKÁSZ TANÖSVÉNY: A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó Örvényi pákász tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. A labirintusban barangolók eközben a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek.


Történelem

Volt püspöki halászfalu, kiemelt mezőváros, a szabadságharc egyik központja, és már a neolitikum korában is lakták! Tiszafüred lenyűgözően színes és izgalmas történelmi múltra tekint vissza, amit a különböző forrásmunkák már 1273-ban megemlítenek – igaz, akkor még az egzotikus hangzású Fyred Villaként. A következő évszázadokban a tiszai halászat kiemelkedő központjává vált, és bár a vészterhes török időkben többször is lakatlanná vált, vonzó természeti adottságainak köszönhetően újra meg újra benépesült. A település fejlődésének kiemelkedő korszaka az 1948-49-es szabadságharc idejére esett, melyben központi szerepet játszott, hogy a Lipcsey-kúria hónapokig a hadsereg főhadiszállásaként szolgált.

Tudta-e?

Kossuth Lajos, a szabadságharc szellemi vezére 1849-ben maga is hosszabb időt töltött Tiszafüreden? A reformkor kiemelkedő alakja igazán kedvelte a várost, így többször is onnan irányította az ország életét, valamint a szabadságharc eseményeit.

Programok

Tisza-tavi folkfesztivál Tiszavirág-ünnep Tiszafüred Város Napja Tiszafüredi Halasnapok Tisza-tavi Vágta Országos Böllérfesztivál 

Étel — ital

HelloHal Falatozó Molnár Vendéglő Park Étterem

Sportolási lehetőségek

Túrázás, kerékpározás, kajak-kenu, lovaglás, evezés, Kajak-kenu, evezés, horgászat bowling, squash, úszás, tenisz, extrém sportok, lábtenisz, streetball, futás, szabadtéri fitneszpark, strandfoci, strandröplabda

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Tiszafüred, Béke tér 8. Gyógyszertárak Aranykereszt Gyógyszertár, Tiszafüred, Baross utca 28. Pátria Patika, Tiszafüred, Ady Endre utca 13.