Mesés kincseket rejtő ökoturisztikai-sziget

Poroszló

Madárpart Pihenő, Kölcsönző és Kemping

3388 Poroszló, Szarka rámpa 1. , Hrsz. 01063/7
Telefon: +36 30 600 1819 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Tavirózsák, tündérfátyol és egy-egy szárítkozó kárókatona - varázslatos pillanatok a Tisza-tavon. Aki szereti a csendet, nyugalmat megláthatja mindazt a szépséget, amelyet a tározó rejt magában. Ökocentrum, vízi- és kerékpártúrák, gasztronómiai élmények várnak ránk Poroszlón.

A Tisza-tó partjától nem messze található Vendégház éppúgy várja az aktív, mint a passzív kikapcsolódás szerelmeseit. A nyugodt és csendes környezetben, a vízisportok űzésén felül kerékpározhatnak, horgászhatnak, bográcsozhatnak a vendégek.

Madárpart Pihenő, Kölcsönző és Kemping

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 6
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 10 fő
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Ivóvíz Csak palackozott
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, nyitott (nyáriasított)
Közösségi helyiség kapacitása 100 fő
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu, sup
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1-km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

A Tisza-tó jobb partján fekvő Poroszló egész évben izgalmas lehetőségekkel várja azokat, akik kedvelik a vízi kalandokat és szívesen fedezik fel az érintetlen természet szépségeit. A 127 négyzetkilométer felületű tó kiapadhatatlan élményforrás – járjuk be akár békésen, akár motorcsónakkal két-három óra alatt. A vadvízi világ lehetőséget nyújt horgászatra, vadászatra, strandolásra, a tó menti környéket pedig bebarangolhatjuk kerékpáron, lóháton, de akár pusztakocsikázással is. A térség madárvilága páratlanul változatos, a tündérfátyollal és tavirózsákkal borított vízfelület egészen egyedi látványt nyújt, a horgászat szerelmeseit pedig több mint ötven féle halfajta várja. A poroszlói élményekhez mindenképp hozzátesz a hely gasztronómiája, hiszen az éttermek országos hírűek, ahol autentikus, falusias környezetben szolgálják fel a minőségi fogásokat.

Nevezetességek, látványosságok

TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM: Ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, csodálatos élővilágát tárja elénk. A felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat. TISZA-TAVI VÍZI SÉTÁNY: A vízi sétányon 1500 méter hosszan kiépített pallóút vezet a különböző megfigyelési pontok, madárvárták, pihenőszigetek és a nyolc méteres kilátó között, amelyen anélkül pillanthatunk bele a különböző ritka madárfajok életébe, hogy közben megzavarnánk őket. TÁJHÁZ: A falu Tájháza a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban. A ház az 1800-as évekből származó korhű berendezéssel és halászati eszközök kiállításával várja az érdeklődőket.

Történelem

Már Anonymus is említést tett arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói földvár alatt táboroztak. A X. századtól fejedelmi-királyi udvarhely volt, és jelentősége a következő évszázadokban is egyre csak nőtt: több Árpád-házi király is adott itt ki oklevelet. A XV. században már mezővárosi ranggal büszkélkedett, de az 1848-49-es szabadságharcnak is fontos helyszíne volt mint tiszai átkelőhely. A két világháború eseményei érzékenyen érintették a tiszai hídja miatt stratégiai fontosságú települést, napjainkban mintegy háromezren lakják.

Tudta-e?

…Poroszlót télen is érdemes felkeresni? A befagyott Tisza-tavon egyedi élményt nyújt a korcsolyázás, de léket vágva a horgászok is hódolhatnak szenvedélyüknek. A hely különlegessége, hogy itt a múltban használt lovas szánt is ki lehet próbálni.

Programok

Palacsintaparty Szent István napi ünnepségek Strandparty Gazdák napja Márton napi Libaságok Kormorán bemutató

Étel — ital

Ladik Halászcsárda Rétes Ház Tavirózsa Étterem Aranyosidombi Udvarház Kormorán Étterem és Panzió

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, lovaglás, túrázás, kerékpározás, futás, gyaloglás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Poroszló, Bajcsy Zs. u. 5. Gyógyszertár Gyógyszertár, Poroszló, Kossuth u. 2.