Mesés kincseket rejtő ökoturisztikai-sziget

Poroszló

Pipacs Vendégház

3388 Poroszló, Üdülő sor 3.
Telefon: +36 20 461 7612 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Tavirózsák, tündérfátyol és egy-egy szárítkozó kárókatona - varázslatos pillanatok a Tisza-tavon. Aki szereti a csendet, nyugalmat megláthatja mindazt a szépséget, amelyet a tározó rejt magában. Ökocentrum, vízi- és kerékpártúrák, gasztronómiai élmények várnak ránk Poroszlón.

A Tisza-tó partjától nem messze található Vendégház éppúgy várja az aktív, mint a passzív kikapcsolódás szerelmeseit. A nyugodt és csendes környezetben, a vízisportok űzésén felül kerékpározhatnak, horgászhatnak, bográcsozhatnak a vendégek.

Mit érdemes tudni?

A Tisza-tó jobb partján fekvő Poroszló egész évben izgalmas lehetőségekkel várja azokat, akik kedvelik a vízi kalandokat és szívesen fedezik fel az érintetlen természet szépségeit. A 127 négyzetkilométer felületű tó kiapadhatatlan élményforrás – járjuk be akár békésen, akár motorcsónakkal két-három óra alatt. A vadvízi világ lehetőséget nyújt horgászatra, vadászatra, strandolásra, a tó menti környéket pedig bebarangolhatjuk kerékpáron, lóháton, de akár pusztakocsikázással is. A térség madárvilága páratlanul változatos, a tündérfátyollal és tavirózsákkal borított vízfelület egészen egyedi látványt nyújt, a horgászat szerelmeseit pedig több mint ötven féle halfajta várja. A poroszlói élményekhez mindenképp hozzátesz a hely gasztronómiája, hiszen az éttermek országos hírűek, ahol autentikus, falusias környezetben szolgálják fel a minőségi fogásokat.

Nevezetességek, látványosságok

TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM: Ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, csodálatos élővilágát tárja elénk. A felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat. TISZA-TAVI VÍZI SÉTÁNY: A vízi sétányon 1500 méter hosszan kiépített pallóút vezet a különböző megfigyelési pontok, madárvárták, pihenőszigetek és a nyolc méteres kilátó között, amelyen anélkül pillanthatunk bele a különböző ritka madárfajok életébe, hogy közben megzavarnánk őket. TÁJHÁZ: A falu Tájháza a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban. A ház az 1800-as évekből származó korhű berendezéssel és halászati eszközök kiállításával várja az érdeklődőket.

Történelem

Már Anonymus is említést tett arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói földvár alatt táboroztak. A X. századtól fejedelmi-királyi udvarhely volt, és jelentősége a következő évszázadokban is egyre csak nőtt: több Árpád-házi király is adott itt ki oklevelet. A XV. században már mezővárosi ranggal büszkélkedett, de az 1848-49-es szabadságharcnak is fontos helyszíne volt mint tiszai átkelőhely. A két világháború eseményei érzékenyen érintették a tiszai hídja miatt stratégiai fontosságú települést, napjainkban mintegy háromezren lakják.

Tudta-e?

…Poroszlót télen is érdemes felkeresni? A befagyott Tisza-tavon egyedi élményt nyújt a korcsolyázás, de léket vágva a horgászok is hódolhatnak szenvedélyüknek. A hely különlegessége, hogy itt a múltban használt lovas szánt is ki lehet próbálni.

Programok

Palacsintaparty Szent István napi ünnepségek Strandparty Gazdák napja Márton napi Libaságok Kormorán bemutató

Étel — ital

Ladik Halászcsárda Rétes Ház Tavirózsa Étterem Aranyosidombi Udvarház Kormorán Étterem és Panzió

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, lovaglás, túrázás, kerékpározás, futás, gyaloglás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Poroszló, Bajcsy Zs. u. 5. Gyógyszertár Gyógyszertár, Poroszló, Kossuth u. 2.