Kisköre

Kiskörei strand - Beach

3384 Kisköre, Strand sétány

Kisköre több mint 700 éves történelme során többször is elnéptelenedett. A környék falvainak jelentős részéhez hasonlóan előbb az egri, utána a szatmári püspökséghez tartozott, utóbbihoz egészen 1804-ig. Lakosai főként református vallásúak voltak, megélhetésüket elsősorban a Tisza biztosította, de sokan kényszerültek szülőfalujuktól távol napszámosnak szegődni, hogy el tudják tartani családjukat. A település ma is őrzi a paraszti kultúra hagyományait, melyre rendszeres hagyományőrző találkozókkal emlékeznek.

Mit érdemes tudni?

Nevezetességek, látványosságok

Erőmű: Magyarország legnagyobb vízerőműve Kisköre város határában található. Az 1973. május 16-án üzembe helyezett erőmű évente 120 000 MWh áramot termel. 

A Kiskörei-vízlépcső megépítésének oka az árvízmentesítés, folyószabályozás, a hajózás és öntözés biztosítása. A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízerőmű és a hajózsilip. A duzzasztómű mellett a jobb parton a vízerőmű, bal parton a hajózsilip van. A régi Tisza-meder téli kikötőként hasznosítható. 

Hallépcső

A Kiskörei Vízerőmű duzzasztóműve mellett található a 2014 októberében próbaüzemre átadott hallépcső, mely a Komplex Tisza-tó Projekt keretében valósult meg. 

Ez az ökológiai folyosó biztosítja a vízi élőlények számára az átjárhatóságot a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között. A hallépcső szabadon látogatható az év bármely időszakában.

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő:

Kisköre, Széchényi István út 25.

Tel.: 36/358-711. 36/358-124

Gyógyszertár:

Marcell Patika

Kisköre, Széchenyi út 31.