Ékszerdoboz a kristálytiszta folyó partján

Sarkad

Sarkad, Ökörörmény Vízitúra Megállóhely

5720 Sarkad
Telefon: +36 66 585 710 E-mail küldése

Gyönyörű folyómenti erdők, változatos élővilág és kristálytiszta víz – ez a Fekete-Körös, amelynek partján fekszik a holtágakkal, erekkel, folyómedrekkel tagolt városka, Sarkad. A települést kettészeli a Gyepes-folyó, ahol a mocsárvilág egészen különleges, őshonos halfajtái is megtalálhatók. Jellegzetes alföldi hangulat, egyedi arculattal.

Sarkad, Ökörörmény Vízitúra Megállóhely

Szálláshely
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 20 fő
Tűzrakóhely Egy van

Mit érdemes tudni?

A mintegy tízezer fős Sarkad Békés megye északkeleti részén, a Fekete-Körös jobb oldalán, a román határ mentén fekszik. Jellegzetesen mikrodomborzatú, területe számtalan régi és új folyómeder vonulattal szabdalt. Fő folyója a Fekete-Körös, illetve a Kopolya, a Gyepes és a Bárkás, melyek a települést több irányban átszelik. A Fekete-Körös az ország egyik legtisztább vizű folyója, őshonos és telepített halfajokban rendkívül gazdag. A folyó partjai, a partmentén elterülő erdők különösen szépek. A táj nagyvadállományát a dámszarvas, őz, vaddisznó, róka, apróvad állományát a mezei nyúl, fácán, fogoly alkotja. A vadállatok számára jó búvóhelyeket biztosítanak a folyók árterei, a remetei, a mályvádi és a fási erdők, a szétszórt kisebb facsoportok, cserjések. A vízi madarak közül említésre méltó a helyben is költő szürke gém, kiskócsag, szárcsa, kerceréce, valamint az átvonuláskor itt megpihenő nyári lúd, tőkésréce és dankasirály. A Gyepes folyó háborítatlan részein még megtalálhatóak az egykori mocsárvilág őshonos halfajai: a compó, a sárga kárász, a vörösszárnyú keszeg, a bodorka és a csík.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM. Az 1866-os tűzvészben elpusztult a kilenctornyos református templom is, de már a következő évben újjáépítették. Az épület szószékét 1869-ben építtették meg, dísze, a faragott pelikán - a reformátusság egyik fontos szimbóluma, az önfeláldozás jelképe - a város címerében is helyet kapott. ALMÁSY-KASTÉLY. A város földesura 1799-től 1945-ig az Almásy család volt, amely 1829-ben földszintes kúriát építetett. Az oszlopcsarnokos épület ma iskolaként funkcionál. TRIANON EMLÉKMŰ. Az emlékművet a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010-ben állíttatta Sarkad önkormányzata. Az alkotás a szíven szúrt országot szimbolizálja.

Történelem

Sarkad területe a honfoglalás előtt is lakott hely volt. A vízszabályozás előtti időkből ránk maradt térképeken látni, hogy az állandóan vagy időszakosan vízzel borított rész milyen nagy földterületre terjedt ki. Sarkad fejlődését az 1241-es tatárjárás állította meg, a 14-15. században viszont már oklevelekben is többször szerepel. A török közeledtének hírére lerombolták a várat, mezővárosi jogállását azonban egészen a 19. századig megőrizte. Egy nagy tűzvész 1866-ban elpusztította a település nagy részét.

Tudta-e?

…Sarkad gazdaságtörténetében fontos szerepet játszott a cukorgyártás? Érdekesség, hogy az 1910-ben épülő cukorgyár tulajdonosi köre erőteljes lobbitevékenységet folytatott annak érdekében, hogy az első világháború után a gyár, így Sarkad is Magyarországon maradjon.

Programok

Sarkadi Vágta

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, túrázás, úszás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Központi orvosi rendelő Sarkad, Béke sétány 5. Gyógyszertárak Mimóza gyógyszertár Sarkad, Gyulai út 8. Sétány Patika Sarkad, Béke sétány 4.