A város, amelyet tucatnyi holtág szegélyez

Gyomaendrőd

Halász István Csónakház megállóhely

5500 Gyomaendrőd, Besenyszegi utca 16
Telefon: +36 30 945 1699 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Nem hiába nevezik a vizek szerelmesei paradicsomának, hiszen Gyomaendrőd a 16 kül- és belterületi holtágával egészen különleges földrajzi adottságokkal rendelkezik. A Hármas-Körös ölelésében számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít a békési kisváros, ahol a Liget Fürdőben jótékony hatású gyógyvizek is várják a látogatókat.

A Körös Kajak Sportegyesület által üzemeltetett Csónakház egyaránt nyújt sportolási lehetőséget a vízisportokat versenyszerűen, illetve csak hobbi szinten űző fiatalok számára. A kajak versenyeken felül gyakran szerveznek sárkányhajó futamokat is.

Halász István Csónakház megállóhely

Folyamkilométer 83
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 1 km-en túl
Közeli szálláshely neve Tímár panzió, étterem
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 35 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Csak hidegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Kerékpárkölcsönző távolsága 1 km-en túl m
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Sárkányhajó
Büfé
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

A 13 ezer lakosú Békés megyei városban a különleges környezeti adottságoknak köszönhetően az idegenforgalom meghatározó jelentőségű. Magyarországon, de Európában is egyre ritkábban talál a turista olyan érintetlen, sajátos hangulatú alföldi tájat, halakkal teli holtágakat, olyan folyóparti ártereket, ahol országos, sőt nemzetközi jelentőségű növény- és állatvilág található. A város a 16 kül- és belterületi holtágával méltán viseli a „vizek szerelmeseinek paradicsoma” titulusát, ahol olyan jellegzetes vízi növények és állatfajok találhatóak, mint a nagy hínár, a tündérfátyol, a rókasás, a kis kócsag, a fekete gólya vagy a fülesbagoly. A Hármas-Körös és a holtágak számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az ökoturizmust, a vízi sportokat, a természetet kedvelő turistáknak. Ezek a csodálatos természeti értékek a helyi és a környékbeli lakosok számára is lehetőséget adnak a pihenésre a holtágak partján kiépített és bérelhető hétvégi telkeken. Az alföldi tájat átszelő Hármas-Körös, annak ártere, holtágai, a védőgátak és azok természeti környezete remek gyalogtúrázási, kerékpáros, illetve hobbi és sportlovaglási lehetőséget biztosítanak.

Nevezetességek, látványosságok

LIGET FÜRDŐ: A 2003-ban teljes körűen felújított Liget Fürdő 62 Celsius-fokos vizét 1960-ban gyógyvízzé nyilvánították. A gyógyvíz orvosilag igazoltan jó hatású az idült reumatikul, köszvényes bántalmak, az isiász, az izom- és idegfájdalmak ellen. KNER NYOMDAIPARI MÚZEUM: Kner Imre egykori lakóházában található a Kner Nyomdaipari Múzeum. 1970 óta működik benne Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma. A Múzeum állandó kiállítása bemutatja a Kner család tagjainak munkásságát és a Kner Nyomda történetét az 1882-es alapítástól napjainkig. ERZSÉBET LIGET KILÁTÓ ÉS LOMBKORONA SÉTÁNY: A több mint ezer méter hosszú tanösvény, három méter magasban futó lombkoronasétány és 15 méter magas kilátó egyedi betekintést enged a lombkoronavilág életébe. Különlegessége, hogy földön, vízen és levegőben túrázhatnak a látogatók. Egyedi új technológiák és interaktív szemléltető eszköz révén mutatja be a természet értékeit, biztosítja a szabadidő élményszerű eltöltését.

    - Bárka Látogatóközpont   - Szent Antal Kenyérsütő Ház  - Vidovszky Béla Városi Képtár és Kállai Ferenc Emlékkiállítás  - Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény  - Körös Látogatóközpontot


Történelem

A település Gyoma és Endrőd községek egyesítésével jött létre 1981-ben, a városi rangot 1989-ben kapta meg. Érdekesség, hogy a két település lakói korábban nagy ellenségeskedésben álltak egymással, határaik ugyanis már jóval az egyesítés előtt összeértek. Gyomát már a 14. században is említik írásos emlékek, de Endrőd is a legrégebb községek közé tartozik.

Tudta-e?

…a Gyomaendrőd közelében elterülő Hármas-Körös több mint kétezer hektáros hullámtere természetvédelmi terület, amely szabadon látogatható? A festői partszakaszokkal, füzesekkel kísért holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítják a látogatókat.

Programok

Nemzetközi sajt- és túrófesztivál Nemzetközi halfőzőverseny A Bogrács Napja Disznótoros és Böllér Pálinkaverseny Nemzetközi Bogár Volkswagen találkozó Viharsarok kupa kajakverseny Suttyomban Népzenei Fesztivál     

 - Főtéri sokadalom - Bárka napok - Adventi Gyertyagyújtás és Ezüstcsengő Adventi Hétvége - Körös Kerti Esték  - Liget Fürdő- programjai: Főzzünk, együnk, fürödjünk együtt! - Éjszakai fürdőzések.


Étel — ital

Nagylaposi Bikacsárda -  Dreher Söröző és Étterem  - Körös Étterem és pizzéria - Luna Gastro Bar - Three Rivers Pub- Gasztro Ház   - Harang Söröző          - Békési Burger Bár   - Bowling Treff Étterem


Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, sárkányhajózás, túrázás, kerékpározás, lovaglás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők Központi ügyelet, Gyomaendrőd, Fő út 3. Gyógyszertárak Aranysas Patika, Gyomaendrőd, Hősök útja 65/1 Endrőd Patika, Gyomaendrőd, Dózsa u. 1.