Feketén-Fehéren – a Körösök különleges „találkozóhelye”

Doboz-Szanazug

Doboz-Szanazug Turisztikai Pont megállóhely

5624 Doboz-Szanazug, Ibolya utca 1-3.
Telefon: +36 66 268 765
Lapátos értékelés: 1

Különleges, egyedülálló, vadregényes táj, ahol a Fekete- és Fehér-Körös találkozik. Ideális célpont azoknak, akik a civilizáció zajától távol, a folyók mentén és az erdők mélyén vágynak kikapcsolódásra. A település egyaránt magán hordozza az alföldi, valamint a Körös Völgyében letelepedő számos nemzetiség gazdag kultúrájának jellegzetes vonásait.

A terület kiváló lehetőséget nyújt természetjárásra, főként a vízitúrázás gyakorlására. A Nemzetközi Körös túra kiindulópontja, de a helyszínen nem csak szervezett túrán van lehetőség részt venni, hiszen a csodás vidék számos egyéb érdekességet is rejt.

Doboz-Szanazug Turisztikai Pont megállóhely

Folyamkilométer 37
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 20 fő
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 500 m

Mit érdemes tudni?

Békéscsabától, Békés megye székhelyétől 13 kilométerre található Doboz nagyközség, amit a krónikák, mint Árpád-kori települést már 1075-ből említik. A négyezer főt meghaladó település a Kettős-Körös és Sebes-Körös által alkotott Kis-Sárréten, a Körösök összefolyásához közel fekszik. Szép erdők, nagy vízfelület és az országos hírű Doboz-Szanazug üdülőhely teszik méltán elismertté. Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató 1905-1906 között 164 népdalt gyűjtött a településen, köztük a legnevezetesebb a „Szegény vagyok, szegénynek születtem” kezdetű. Ugyanakkor említésre méltó még, hogy Illyés Gyula felesége, Kozmutza Flóra 1938-tól végzett összehasonlító pszichológiai vizsgálatokat Dobozon a falusi nincstelenek gyermekein, amelyek egy része megjelent Illyés Gyula Lélek és kenyér című regényében.

Nevezetességek, látványosságok

DOBOZI KASTÉLYPARK: Minden évszakban gyönyörű a 3,7 ha-os kastélypark, ahol megtekinthető a gróf Wenckheim Dénes által építtetett neoromán stílusú Szent Kereszt kápolna és kripta. REFORMÁTUS TEMPLOM: A Kossuth Lajos téren található és igazán impozáns látványt nyújt a több száz éves fák közül kimagasló, barokk stílusban épült Református templom. Berendezése kézi faragású tölgyfa, 1912-ben készített orgonája pedig műemléki védelem alatt áll. SZÉCHY TAMÁS EMLÉKHÁZ: Ebben a házban töltötte gyermekkorát, édesanyja volt a postahivatal vezetője, itt kaptak helyet az úszópápa személyes tárgyai egy állandó kiállításnak adva ezzel lehetőséget.

Történelem

Doboz ősi magyar falu. Szent Istvántól II. András királyig királyi sertéshizlaló hely volt, majd Huszt, Pázmán és az Aba család birtoka. A 16. században a koronára szállt, majd a 17. században a Veres családé lett a terület. A 18. században a fellázadt rácok kifosztották. A 19. században a falu birtokosa a Wenckheim-család lett. Közülük is kiemelkedik Rudolf, akinek a nevéhez kötődik a kastély, a magtár építése, a vadaskert és a versenyistálló létrehozása. Unokaöccse Dénes gazdatisztként tanult meg mindent nagybátyjától, mintagazdaságot alakított ki, ahol négyszáz hold öntözéses területet hozott létre, amely az akkori Európa legnagyobb ilyen területe volt. A legtöbb Körös Dobozon található, hiszen itt, Doboz-Szanazugnál találkozik össze a 19. századi folyószabályozások után a Fekete, -és a Fehér-Körös, és folytatja útját Kettős-Körösként. Láthatjuk még a Fekete-Körös holtág vadregényes, eredeti medrét is, amely keresztülfolyik a falun, s Békésen tér vissza a Kettős-Körösbe. A Körösök menti táj az erdélyi Sziget-hegységtől a Körösök völgyéig terjedt. Az erdők a folyók mentén ereszkedtek le az Alföld keleti pereméig, nádasokkal, mocsarakkal, lápokkal ölelve. A vizek jelenléte egyszerre volt áldás és átok. Sok embernek biztosította a megélhetést, de a kiszámíthatatlan árvizek veszélyeztették a falu lakosságát. Albert főherceg döntése alapján a Fehér-Körös és a Fekete-Körös Gyulától Békésig új medret kapott. Az alig két év alatt elkészült csatorna, amelynek építése a maga idejében hatalmas munkának számított, az osztrák császári birodalom akkori legnagyobb közmunkájaként vonult be a történelembe. A csatornaépítést 1857. májusában Ferenc József és Erzsébet császárné is megtekintette. A Doboz helynév eredetén még mindig vitatkoznak a szakemberek. A „Duboz"-„Doboz” pár magyarázata alapján Doboz nevének eredete a szláv „dub, dubova, dubovy = tölgy, tölgyesből” vezethető le.

Tudta-e?

…Dobozon élt Jeanne-Marie Wenckheim Dickens, a Wenckheim-család leszármazottja, Charles Dickens író ükunokájának özvegye.

Programok

Kulturális Hét a Magyar Kultúra Napja alkalmából Dobozi Tavaszi Fesztivál Május 1. Kupa (felnõtt kispályás labdarúgó-bajnokság) Dobozi Kulturális és sportnapok Mézes Fesztivál Augusztus 20. Kupa Dobozi Kulturális Hét Szüreti felvonulás, szüreti mulatságok Karácsonyváró községi ünnepség

Étel — ital

Nádas étterem Dobozi Kisvendéglő Agg-Hársfa Étterem Dobozi Kisvendéglő Mókus Csárda

Sportolási lehetőségek

kajakozás, kenuzás, horgászat, túra, futás, gyaloglás, vízi sportok

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Egészségügyi Központ, Doboz, Hunyadi tér 5. Gyógyszertár Patika, Doboz, Marx u. 2.