A Bereg szíve – sokszínű kalandozás a Tisza-parton

Vásárosnamény

Bereg Szíve Üdülőközpont

4803 Vásárosnamény, Tiszavirág sétány
Telefon: +36 70 363 1628 E-mail küldése

Egy hely ahol jól megférnek egymás mellett a szürke gém kolóniák és a fesztiválok arcai. Ahol a Kraszna mellett lévő termálmedencéből szemlélhetjük a nyár színeit, ahol a töltéskorona két kerékre csábít, s ahol megízlelhetjük Szatmár-Bereg megye ízeit.

Vásárosnamény városában nem csak történelmi látnivalók és kulturális értékek találhatóak, hanem kiváló vízi sportolási és szabadidő lehetőségek is. A gergelyiugornyai Tisza-part homokfövenyes strandját évente több tízezren keresik fel strandolás céljából is. A part mentén fából készült, lábakra emelt, főleg fából épült nyaraló valóságos üdülőfaluvá varázsolja a parkosított környezetet. A színvonalas Bereg Szíve Üdülőközpont megállóhelyen szállást, sátrazó és tűzrakóhelyet, illetve hajóbérlési lehetőséget is találunk. A kellemes fövenyről kalandos vízitúrákat tehetünk, emlékezetes élményeket szerezve az evezés közben.

Bereg Szíve Üdülőközpont

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 686
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 60 fő
Szálláshely távolsága 1 km-en túl
Közeli szálláshely neve Katalin vendégház
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 110 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség Fedett, zárt
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Hajóbérlés
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 900 m

Mit érdemes tudni?

Vásárosnamény nem hiába választotta magának „A Bereg szíve” szlogent, ez ugyanis tényleg tökéletesen jellemzi a hazánk észak-keleti részén található vendégszerető kisvárost – kulturális, gazdasági és földrajzi szempontból egyaránt. Igazi vonzerejét a vizek jelentik, ami annak fényében nem meglepő, hogy a város egyedülálló módon három folyó – a Tisza, a Szamos és a Kraszna – ölelésében fekszik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszai szabadstrandot például turisták tízezrei keresik fel évente, de kedvelt kikötőhelye a vízitúrázóknak is. Ami a vizes kalandokat illeti, Vásárosnamény programok sokaságát kínálja a kajak-kenu oktatástól kezdve a sétahajózáson át a vízividámparkig. A Kraszna folyó partján épült termál- és wellnessfürdő egész évben várja vendégeit, de az aktív pihenés kedvelői sem maradnak élmények nélkül: BBQ-grill és bulihajók bérlésére is van lehetőség, amelyekkel annál a lapálynál köt ki az utazó, ahol csak szeretne, miközben a vízről csodálhatja a Tisza élővilágát a parti fecskéktől a szürke gém kolóniákig.

Nevezetességek, látványosságok

TOMCSÁNYI-KASTÉLY, BEREGI MÚZEUM: A Tomcsányi Kastély 2007 óta teljes szépségében pompázó barokk kastély, mely a Beregi Múzeum gyűjteményének ad helyet. A múzeumban állandó tárlat szemlélteti a Bereg őstörténetét és a honfoglalás korát. ATLANTIKA VÍZI VIDÁMPARK:A tiszai szabadstrandtól néhány száz méterre található Atlantika Vízividámpark az egész család számára egész napos szórakozási lehetőséget biztosít. Négy és fél hektáron elterülő csúszdaparkja, termál- és élménymedencéi, fókashow-ja májustól szeptemberig várja a kikapcsolódni vágyókat. VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS: Az állandó kiállítást 600 négyzetméteren alakították ki, bemutatva benne az öt földrész vadászható vadjait. Megjeleníti Afrikát, Ázsiát, Észak-Amerikát, része Európa, benne kiemelten Magyarország és a Bereg, az ott élő vadakkal és azok élővilágával együtt.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint a település és környéke már ősidők óta lakott helynek számított. Vásárosnamény város négy kisebb önálló helységből (Vásárosnamény, Vitka, Gergelyi és Ugornya) és két tanyából (Perényi-tanya, Károlyi-tanya) fejlődött ki. A négy település közül először Namény neve tűnik fel az okmányokban 1214-ben, amely később évi négy vásárra nyert jogot, innen ered a „Vásáros” előtag. Vásárosnaményt 1979-ben nyilvánították várossá, ekkor csatolták hozzá Vitkát és Gergelyiugornyát.

Tudta-e?

…Vásárosnamény többször is elnyerte a „Kerékpárosbarát település” címet? A térség kitűnő adottságokkal rendelkezik: a több mint 150 kilométeres kerékpárútként is funkcionáló töltéskoronán profi túravezetők, szervizpontok és közel száz bérelhető bicikli várja azokat, akik két keréken fedeznék fel a vidéket.

Programok

Sárkányhajó Roadshow Zoárd-napi Sokadalom Face Fesztivál Tiszaparty Fesztivál Adventi programok

Étel — ital

Csipke Gyorsétterem Diófa Étterem Hunor Étterem Kovács Étterem Winkler Ház Panzió*** és Étterem

Sportolási lehetőségek

Túrázás, kerékpározás, vízitúrázás, evezés, horgászat, kajak-kenum futás, gyaloglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Vásárosnamény, Erkel u.1. Gyógyszertárak Remény Gyógyszertár, Vásárosnamény, Rákóczi út 22/A Arany Borostyán Patika, Vásárosnamény, Kossuth u. 48 Stella Gyógyszertár, Vásárosnamény, Szabadság tér 13