"Aranyalma" és tradíciók a Tisza-könyök kapujában

Tuzsér

Evezős Kemping

4623 Tuzsér, Rév utca
Telefon: +36 30 953 6701 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 3

Tuzsér szép homokpadjain könnyű a kikötés. Tudták ezt jól a Lónyayak, Ybl Miklós és azok a vízitúrázók is, akik a tuzséri pálinka manufaktúra minőségi, díjnyertes gyümölcspálinkái miatt is partra szállnak a községben.

Csodálatos környezetben, a szőke Tisza egyik legkedveltebb strandján található a vízitúra megállóhely. A hangulatos szabadstrand a folyón utazó természetjárók, a vízi sportok kedvelői, a szórakozni vágyó fiatalabb és felnőtt korosztály körében. V A 617 folyamkilométeren közvetlenül a Tisza bal partján található füves kemping ideális szállást nyújt a vízitúrát/kerékpártúrát kedvelők számára. A kemping étteremmel és büfével rendelkezik, de önellátó túrázók kellemes kikapcsolódását is biztosítja. . Vadregényes, árnyékot adó fák ölében lévő lassan mélyülő homokos partja ideális a kisgyermekes családok számára. A hangulatos szabadstrand a folyón utazó természetjárók, a vízi sportok kedvelői, a szórakozni vágyó fiatalabb és felnőtt korosztály körében. Vadregényes, árnyékot adó fák ölében lévő lassan mélyülő homokos partja ideális a kisgyermekes családok számára.

Evezős Kemping

Folyamkilométer 617
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 60 fő
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 350 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Hajóbérlés
Büfé
Étterem
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 1000 m

Mit érdemes tudni?

Tuzsér község a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén található, a Tiszakanyar települése. A község fő utcája a Kossuth út, melyen még sok népi lakóház található. Az épületek érdekessége, hogy szalagszerűen kapcsolódnak egymáshoz, egy épületen belül két lakóházat építettek ki. A házak kontyolt nyeregtetősek, kakasülős-szarufás szerkezetűek, melyeket zsuppal vagy náddal fedtek, falaikat sárból építették, úgynevezett pacsitfallal. Tuzsér több mint 3000 lelket számlál, közülük 2000 ember még ma is foglalkozik gazdálkodással. 1100 hektár földjéből 300 hektár gyümölcsös, főként alma. Az 1920-as évektől, Európában elsőként, Tuzséron folyt nagyüzemi almatermelés, ezért is nevezték el Tuzsér aranyának az almát. A községben jelentős tradícióinak vannak a pálinkafőzésnek, a Tuzsér és Mándok között található Kálonga-tanyán évtizedeken keresztül folyt pálinkafőzés. Erre a gyümölcskultúrára és tradíciókra építve kezdte meg működését a Tuzséri pálinka manufaktúra, amelynek pálinkái az utóbbi években már jó pár országos és nemzetközi szakmai díjban részesültek.

Nevezetességek, látványosságok

TUZSÉRI FÖLDVÁR: A Honfoglalás idején itt letelepedett lakosság védelmére épült a tuzséri földvár, amely közvetlenül a Tisza mellett, a Lónyay kastély közelében található. A földvár téglalap alakú építmény, a századfordulón környékén, a kastélytól pár száz lépésre folytatott ásatásokkor obszidián szilánkokat, durva cserépedény töredékeket és három szép bronzkardot találtak. A környéken a honfoglaló magyarságnak sok értékes tárgyi emléke maradt meg, hiszen a nemzetségfők földváraik köré telepítették gazdag rokonaikat, bizalmas embereiket, így számos tarsolylemezes családi, nagycsaládi temetőt tártak fel. REFORMÁTUS TEMPLOM: A barokk eredetű templomot 1802-ben kezdték el építeni, mai alakját 1850-ben érte el. Kelet-nyugati tengelyű, keleti homlokzata előtti tornya 28 méter magas, háromszintes, órapárkányos. A templom nyugati vége a nyolcszög három oldalával záródik. A kilencszer tizennyolc méteres belső tér sík deszkamennyezete világoskék színű, arany csillagokkal. A hajó keleti végén két pillére épített kőkarzat áll, három azonos méretű szegmensíves nyílással. A 320 ülőhelyes templom késő barokk stílusú és műemlék jellegű. LÓNYAY-KASTÉLY: Tuzsér és a Lónyay család múltja szorosan összefonódott. A földbirtokos család a XVIII. században kapta meg birtokként Tuzsért. Kezük nyomán született a település legjelentősebb nevezetessége a Lónyay-kastély. A kiemelkedő színvonalú köznemesi kúria 1880 körül nyerte el mai formáját, Ybl Miklós tervei alapján eklektikus stílusban épült át. A Lónyay-kastély kiemelkedő művészettörténeti értéket képvisel, legszebb és leglátványosabb része a középső terem, amelyet Wurzinger Mihály kassai festő alakos boltozati freskója díszít. A kastély a Tiszántúl legjelentősebb barokk kastély.

Történelem

Az ásatások alapján már a bronzkorban is lakott hely volt Tuzsér és környéke, ékes bizonyítékai ennek a Honfoglaláskori Földvár területén talált leletek. A hazai okmánytár Tuzsérra vonatkozó legkorábbi adata 1212-ben még a zsurki uradalom részeként említette a települést, majd ezt követően több család, köztük a Tuzsériak, a Rozgonyiak, a Várdaiak, a Losoncziak osztozkodtak a birtokon. Még a 18. században is több tulajdonosa volt a területnek, majd Lónyay Ferenc, Lónyay Menyhért és örökösei, valamint Szirmay Gyula, az 1900-as évek elején pedig gróf Forgách Margit lett a falu birtokosa.

Tudta-e?

…a falu lakosságának mintegy kétharmadát Révész vezetéknevű családok alkotják? Arról nincs információ, hogy valamikor egy család ágazott-e szét a faluban vagy több Révész nevű család volt fellelhető a faluban. Mivel az idővel a keresztnevek is egyre sűrűbben egyeztek, így a XIX. század első harmadától ragadványneveket is kaptak a Révészek.

Programok

Tuzséri Kastély és Almanap

Étel — ital

Angel Cukrászda és Étterem BAXY Étterem Éva fagyizó és Presszó Jégvirág fagylaltozó

Sportolási lehetőségek

Kerékpár, kajak-kenu, horgászat, futás, gyaloglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 4623, Tuzsér Kossuth Lajos u. 64. Gyógyszertár Sanitas Gyógyszertár, 4623 Tuzsér, Kossuth Lajos u. 64.