A találkozások és a legendás borok városa

Tokaj

Tokaji Vízitúra Központ

3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5. , Hrsz. 594/35
Telefon: +36 20 413 0979 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

A Tisza és a Bodrog találkozásánál igazi gyöngyszemet találunk. Tokaj a világörökség része, de nemcsak világhírű borai, hanem kulturális értékei is egyedülállóvá teszik.

A Tokaji Vízitúra Központ a Bodrogzug új kapuja. A Fesztiválkatlan közelében található modern vízitúra megállóhely egyszerre a tokaji vízisport-egyesület bázisa a és a Tiszán és a Bodrogon szervezett kajak, kenu, sárkányhajó és SUP túrák kiindulópontja. A Hegyalja természeti szépségeinek, vadregényes vízeinek felfedezésre indított szabadidős tevékenységek széles tárházával várja az evezni szerető érdeklődőket!

Tokaji Vízitúra Központ

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 543
Szálláshely
Szálláshely távolsága 250 m-en belül
Közeli szálláshely neve Hotel kelep
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 30 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött (téliesített)
Közösségi helyiség kapacitása 20 fő
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága 1 km-en túl m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu, sárkányhajó, sup
Hajószállítás
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt -
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 100 m

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

A Tokaji Borvidéken minden természeti tényező adott a különleges minőségű borok előállításához az egészen egyedi talajtól kezdve a tökéletes mikroklímáig. Az itt élő emberek hosszú évszázadok óta generációk tudását őrizték, fejlesztették és adták tovább, amelynek eredménye a világszerte híres tokaji bor. Ide érkezve bárki azonnal megtapasztalhatja a napsütötte, mediterrán hangulatot, az oldottságot, nyugalmat, a közvetlen életélvezetet, a derűs életeszményt. Ez is hozzátesz ahhoz a csodához, melyet úgy ismerünk: Tokaj.

Pár szó a településről

Tokaj sokkal több, mint egy város. Tokaj egyszerre misztérium, csoda és valóság. Önálló fogalom, mely az évszázadok során egybeforrt a messze földön híres borral. Ezért jelenik meg nemzeti imádságunkban, ezért választották a világörökség részévé, és ezért vonzza látogatók ezreit minden évben. Páratlan, rendkívül változatos természeti környezetét annak köszönheti, hogy igen eltérő tulajdonságú tájak metszéspontjában fekszik. Itt fut össze három síksági kistájunk, a Bodrogköz, a Nyírség és a Taktaköz, ráadásul a Bodrog is itt olvad a Tiszába.

Nevezetességek, látványosságok

FESZTIVÁLKATLAN: Kültéri koncerthelyszín és szabadtéri színház, amely tavasztól őszig várja az érdeklődőket. A használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakított rendezvényközpont nagyszínháza mintegy 2500 fő befogadására alkalmas. RÁKÓCZI PINCE: Hegyalja legtágasabb földalatti terme, ahol a hagyomány szerint Szapolyai Jánost királlyá jelölték 1527-ben. Ma borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra várják az ide érkező turistákat, a lenyűgöző méretű lovagteremben akár egyszerre száz vendég is élvezheti a legendás helyi borokat. TOKAJ-BODROGZUG TÁJVÉDELMI KÖRZET: A térség egészen egyedi állat- és növényvilágát csodálhatjuk meg itt. Több más ritkaságnak számító növényfaj mellett 17 féle orchidea él a hegyen, a mintegy háromszáz állatfaj több mint kétharmada védett. A közel ötezer hektáros területen sok helyen még mindig érintetlen a táj.

Történelem

Tokajt már 1067-ben szőlőtermesztő vidékként említik az akkori feljegyzések, de a környéken élők már generációkkal korábban a bortermelésre rendezkedtek be. Az aszúborkészítés a 16. század közepén alakult ki - a legenda szerint a török fenyegetettség miatt kellett elhalasztani a szüretet, és így figyeltek fel a szőlő aszúsodására. A borok jó részét már ekkor exportálták, és a Tokaji Aszú készítési módszerét írásba is foglalták. E nemes nedű királyok fenséges italának és ajándékának számított évszázadokon keresztül, s a mai napig a világ első számú édes bora.

Tudta-e?

…a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék azért lett a világörökség része, mert a világon egyedülálló módon legalább ezer éves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn? A terület a szőlőbirtokok, a települések és a pincerendszerek tekintetében is megőrizte évezredes egységét.

Programok

Bornapok Szüreti Fesztivál Sárkányhajó Roadshow Kenumaraton Fesztiválkatlan

Étel — ital

Tokaj Hotel és Étterem Lángos mester Taverna Hídfő Büfé Bonchidai Étterem Gólyafészek Étterem és Pizzéria

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, kajak-kenu, túrázás, hegymászás, sétahajózás, sárkányhajózás, lovaglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Tokaj Városi Mentőszolgálat 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 52. Központi Orvosi Ügyelet 3910 Tokaj, Bethlen Gábor út 17. Gyógyszertárak ELI Patika 3910 Tokaj, Kossuth tér 12.