Isten jó kedvében teremtette ezt a vidéket

Tivadar

Tivadar Szabad strand

4921 Tivadar, szabad strand , Hrsz. 011
Telefon: +36 45 702 261 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

A régi árterek helyén ma diófa ligetek nyúlnak el. Nyugalom és harmónia árad a Tisza felé a mindössze 230 lelket számláló beregi kisközségből, Tivadarból. Selymes, tengerpartot idéző homokja felejthetetlen élményt nyújt, nem véletlen, hogy a Nemzetközi Tisza-túra egyik megállóhelye.

A vidék fő ütőerénél, a Tisza-parti szabadstrandnál található a vízitúra megállóhely, amely sátrazásra kiválóan alkalmas terület a környék vízeinek szépségét felfedező túrák kiindulópontja, fürdési és kulturált, árvíz védett, mosdó-lehetőséggel, mely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével valósult meg. Az egyedülálló vízrajzi adottságokkal rendelkező Tivadari Szabadstrand homokos partot, körülkerített, parkosított pihenőrészt, nyugodt környezetet kínál a Tisza kanyarulatában kempingezni, táborozni vágyóknak.

Tivadar Szabad strand

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 705
Szálláshely
Szálláshely kapacitása 150 fő
Szálláshely távolsága 250 m-en belül
Közeli szálláshely neve -
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 150 fő
Ivóvíz Csak palackozott
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága - m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 550 m

Mit érdemes tudni?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi tájegységének képzeletbeli kapujában egy 230 lelket számláló kisközség, Tivadar fogadja az utazót. Neve a görög „Isten ajándéka” jelentésű Theodor, Thiwadar személynévből keletkezett magyar névadással, és ez a leírás nem is jellemezhetné jobban ezt a pompás kis ékszerdobozt a Tisza partjánál. Aki nyugalmasabb pihenésre vágyik, kedveli a kis falvak hangulatát, kikapcsolódást keres a diófaligetekkel és ártéri erdőkkel övezett vidéken, az ne is induljon tovább: verjen tábort Tivadarban, és élvezze, hogy magával ragadja ez az utánozhatatlan hangulatú kisközség. Természeti értékei között a legismertebb a hidegvízű szabadstrandja, ahol selymes, tengerpartot idéző homokja felejthetetlen élményt nyújt a kikapcsolódni vágyó turistáknak. A folyó e szakasza lehetőséget ad a fürdésre, csónakázásra, horgászatra melynek vízminősége kiváló. Külföldi vadászok, lovasok számára is különleges vonzerőt jelenthet a szatmár-beregi táj.

Nevezetességek, látványosságok

SZABADSTRAND:A vadregényes környezetben kialakított tiszai szabad strandon több ezer kikapcsolódni vágyó vendég fordul meg, a biztonságra vízi mentőszolgálat felügyel. Homokos partot, körülkerített, parkosított pihenőrészt, nyugodt környezetet kínál a kempingezni, táborozni vágyóknak. TISZAVIRÁG TANÖSVÉNY: A több mint négy kilométeres tanösvény a táji- és élőhelyi érdekességek mellett bemutatja a védett növény- és állatfajokat. Két kisebb kitérővel érinti Tivadart, gyalogosan egy óra alatt kényelmesen bejárható. FA HARANGTORONY: A szemet gyönyörködtetõ építményt a falu legmagasabb pontján, a hídfőnél, parkosított környezetben, a Tisza-töltés mellett, eredeti dokumentumok, fotók, felmérési vázlatok alapján építették újjá 2011-ben. Fontosabb ünnepnapokon szólaltatják meg.

Történelem

A község neve 1333-ban a pápai tizedjegyzékben tűnt fel mint parókiával rendelkező hely, Dyodor és Thihedor alakokban. Névadója és a falu alapítója az a Theodor lehet, aki a XIII. század legvégén élt. Bár a rakoncátlan Tisza az évszázadok során újra meg újra nagy károkat okozott a településnek, sőt, olykor szinte teljesen el is mosta, a jó természeti adottságok, a bő termésű gyümölcsös szegek mindig idevonzották a birtokosokat. A Tisza szabályozása után a régi ártereket diófákkal telepítették be, melyek a mai napig kiváló minőségű diót teremnek. Sokáig Gulácshoz és Tarpához tartozott, 1991-től önálló közigazgatású lett.

Tudta-e?

… a Tisza kanyarulatai által keletkezett szegekben nagy mennyiségben termelték a Penyigei vagy ahogy Tivadarban mondják, a „Nemtudom„ szilvát? Még manapság is igen keresett a szilvapálinka, amelyet a nagy cukortartalmú „Nemtudom” szilvából főztek.

Programok

Nemzetközi Tisza-túra Szilvaút Túristvándi nemzetközi halászléfőző verseny Túristvándi nemzetközi molnár találkozó Szatmárcsekei nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója Tarpai Kuruc nap

Étel — ital

Híres a környék gasztronómiája, melyet a kisüsti szilva pálinka tehet emlékezetessé. Calypso bár és étterem Hídfő Söröző

Sportolási lehetőségek

Horgászat, lovaglás, kerékpár, kajak-kenu, úszás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő: Tivadar, Petőfi u. 24/a Gyógyszertár: -