Átmenet a Nyírség és az alföldi puszta világa között

Tiszalök

Feketeszakáll Élménypark

4450 Tiszalök, Hrsz. 0537/127
Telefon: +36 70 313 9928 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Itt töltötte gyógyszerész tanulóéveit a „Napút festő” Csontváry Kosztka Tivadar, van vízlépcsője, vízierőműve és csodálatos parkerdeje. Időszámítása messziről eredeztethető és „saját” kódex-szel is dicsekedhet. A „nyíri mezőség” tájegységében található, a Tisza partján fekszik, ezért a folyó közelsége a vízitúrázás szerelmeseinek is számtalan sportolási lehetőséget biztosít. Ha még nem találták volna ki, ez Tiszalök.

A vízitúra megállóhely- Feketeszakáll Kalandpark Tiszalök üdülőövezetében, a tiszalöki strand szomszédságában helyezkedik el. A park része többek között a mintegy 80 elemből álló háromemeletes akadálypálya, a drótkötél-csúszdapálya, a több mint 200 négyzetméter alapterületű élethű kalózhajó és a 120 méter hosszúságú földalatti csőlabirintus. A legkisebbek számára a kalandhajó belsejében kialakított mini-játszótér biztosítja a szórakozás lehetőségét. A megállóhelyen sátrazni és kerékpárt bérelni is lehet.

Feketeszakáll Élménypark

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 521
Szálláshely
Szálláshely kapacitása 20 fő
Szálláshely távolsága -
Közeli szálláshely neve -
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 75 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött (téliesített), fedett, nyitott (nyáriasított)
Közösségi helyiség kapacitása 100 fő
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága 250 m-en belül m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kenu, sárkányhajó
Hajószállítás
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 800 m

Mit érdemes tudni?

A szabolcs-szatmár-bereg megyei Tiszalök a Kesznyéteni Tájvédelmi körzet mellett, Tokaj alatt, a Tisza bal partján található és „nyíri mezőség” nevű tájegységben helyezkedik el. A közigazgatás 1893-ban történt átszervezésével megszűnt Tiszalök mezővárosi volta, városi rangját 1992. március 6-án nyerte vissza. Fontos állomás ez a település a tiszai víziturizmus számára, mert számos szállás és étterem mellett a készletek feltöltésére is több bolt közül választhatnak. A Tisza és holtágai mentén természetvédelmi területek, természeti értékek láncolata található, amely különleges madárvilágáról híres. A holtágak ma szabad strandoknak, horgászoknak és vízi tanösvényeknek adnak otthont. Tiszalökön igen jelentős turisztikai beruházások történtek az utóbbi években, melynek eredményeként ma kalandpark, a várost átszelő holtágakon tanösvények és a térség természeti értékeit bemutató látogatóközpontok, bemutatóhelyek várják a családokat, osztálykiránduló iskolákat, fiatalokat. A Kis-Tisza Ökocentrum szervezésében gyalogos, kerékpáros és éjszakai túrák mellett csónakos programlehetőségek közül is válogathatunk. Míg a Hattyú- és Matula túra a nádi világ rejtelmeibe, titkaiba segít betekinteni, addig Tiszavirágzás elnevezésű túra – amely idényjellegű – a tiszavirágok nász- és haláltáncába nyújt csodálatos bepillantást. A Feketeszakáll Kalandpark Tiszalök üdülőövezetében, a tiszalöki strand szomszédságában helyezkedik el. A park része többek között a mintegy 80 elemből álló háromemeletes akadálypálya, a drótkötél-csúszdapálya, a több mint 200 négyzetméter alapterületű élethű kalózhajó és a 120 méter hosszúságú földalatti csőlabirintus. A legkisebbek számára a kalandhajó belsejében kialakított mini-játszótér biztosítja a szórakozás lehetőségét.

Nevezetességek, látványosságok

PARKERDŐ: A Tisza partján található erdő összterülete 31.1 hektár, és eddig 164 fa és cserje fajt sikerült meghatározni, de az állomány teljes megismerése után a meglévő fajok száma akár 200 fölé is emelkedhet, amelyek között nem egy botanikai ritkaság is megtalálható. HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: A város történelmi jelentőségű dokumentumainak, használati tárgyainak gyűjteménye, valamint a Tiszalök határában található vízi erőmű építésén dolgozó hadifoglyok emléktárgyai találhatók a kiállításon, amely a régi gyógyszertár helyén került kialakításra. Ebben az épületben volt gyógyszerész segéd Csontváry Kosztka Tivadar. VÍZI ERŐMŰ: Története egészen 1863-ig nyúlik vissza, ekkor határozta el a magyar országgyűlés gróf Széchenyi István pártfogásával a Tisza szabályozását. Elsőként a Tiszalöki Vízlépcső megépítéséről döntöttek, ám ez csak 1954-ben, a hajózsilip pedig 1958-ban készült el, a vízerőművet 1959-ben helyezték üzembe.

Történelem

Tiszalök nevét 1325-ben említik először oklevelek, de történelme akár a késő bronzkorig is visszavezethető lenne, hiszen ásatások folyamán ezen időszakból is tártak fel leleteket. De találtak itt szkíta nyílhegyeket, szaramata ékszereket és népvándorlás korabeli sírleletet is. Érdekesség, hogy a korai vaskorból három darab serleges és egy darab antennás bronzkard került. 1993-ban a tiszalöki gázvezeték földmunkái során olyan régészeti leletek kerültek felszínre, amelyeket egyenesen a hunoktól származtatnak.

Tudta-e?

…Tiszalökön töltötte gyógyszerész tanulóéveit Csontváry Kosztka Tivadar, akinek festészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de egyik, elhatárolható művészeti irányzathoz sem tartozott? Magát a „Napút festők” közé sorolta.

Programok

Városnap és Nyári Ízek fesztiválja Államalapítási ünnep

Étel — ital

Tisza étterem Pizza Feretti

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, kerékpározás, horgászat, gyaloglás, túrázás, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő Egészségügyi központ, Tiszalök, Kossuth út 70. Mentőállomás, Tiszalök, Ady út 1. Gyógyszertár Flóra gyógyszertár, Tiszalök, Kossuth út 70. Szarvas patika, Tiszalök, Vörösmarty u 1.