A falu, amelyet a Tisza dajkál

Tiszadada

Tiszadada Öreghalász Kikötő

4455 Tiszadada, Holló László utca 20. , Hrsz. 278/2
Telefon: +36 20 214 4040 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Tiszadada együtt lélegzik a folyóval, ismeri ritmusát, hangját, színeit. Az élő Tisza ugyanis a községet öleli át, a településközpont közelében lévő Tisza-part ezért is a kajak-kenu túrák, aktív sportot szeretők közkedvelt megállóhelye.

Tiszadadán a szabadidő változatos eltöltésére számtalan lehetőség kínálkozik az öko-, kerékpáros és vízi túrák, valamint horgászat, vadászat, madárles, lovaglás, hajó kirándulás a tokaji borvidékre. A vidék fő ütőerénél, a Tisza-parti szabadstrandnál található a vízitúra megállóhely, amely sátrazásra kiválóan alkalmas terület a környék vízeinek szépségét felfedező túrák kiindulópontja, fürdési és hajóbérlési lehetőséggel.

Tiszadada Öreghalász Kikötő

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 508
Szálláshely
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Református erdei iskola - turisztikai szálláshely
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 200 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Csak hidegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, nyitott (nyáriasított)
Közösségi helyiség kapacitása 80 fő
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága - m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 650 m

Mit érdemes tudni?

A Tisza szinte körbeöleli, dédelgeti, dajkálja ezt a mintegy kétezer fős falut, egyes értelmezések szerint a neve is innen származik: dada. Talán nincs is más olyan település a térségben, ahol a folyó a település lakott részének közvetlen közelében halad el. A folyó ezen szakaszán a maga nemében egyedülálló strand található itt, amely egyszerre fövenyes, homokos és természetes, így minden évben más formát mutató, nagyszerű kikapcsolódást nyújtó partszakasz. Itt bárki kiélvezheti a háborítatlan természet csendjét és egyéb csodáit: az állat- és növényvilág bámulatos gazdagságát, a tiszta levegőt, az ártéri erdők és holtágak egyedülálló hangulatát, valamint a békés falusi nyugalmat. Tiszadada a 21. században is igyekszik fejlődni, egyben megőrizni hagyományait, üdülőfalu jellegét. Jelenleg a lakosság nagy része mezőgazdaságból él.

Nevezetességek, látványosságok

HAGYOMÁNYÖRZŐ TÁJHÁZ: Az újkori múzeumalapító tevékenység egyik kiemelkedő példája a tájház, ahol időszakos és állandó kiállításokkal várják az érdeklődőket. A leghíresebb, legkülönlegesebb látványosság a 12 ezer éves szőrös mamutcsont, melyet 2007-ben találtak a Tiszában. REFORMÁTUS TEMPLOM: Egy 12. századi templom romjainak felhasználásával készült klasszicista épület. Elődjét, mely mintegy 700 éven át volt a község temploma, a visszavonuló német csapatok 1944. októberében felrobbantották. ZATHURECZKY KÚRIA: A kúria 1831 és 1837 között a grófi család tulajdona volt, majd vétel útján a Kovács család tulajdonát képezte 1957-ig. Az államosítást követően átalakították, napjainkban művelődési házként szolgál. Felújított, korhű gipszstukkókkal, világítótestekkel ellátott intézmény.

Történelem

A község területén talált régészeti leletek is bizonyítják, hogy már a Kr.e. 4. évezredben, a neolit korban is megélhetést nyújtott őseinknek ez a terület. Tiszadada neve már az 1222-es Váradi Regestrumban felbukkant, a következő évszázadokban felváltva birtokolták különböző nemesi családok, nagybirtokosok, valamint a kincstár. A falu mindennapjait a kezdetektől fogva a Tisza közelsége határozta meg, és ez ma sincs másként.

Tudta-e?

…Tiszadadán halad keresztül az Eurovelo 11. nemzetközi kerékpárút, amely Sátoraljaújhelynél lép be Magyarországra, végigfut a Zemplén keleti részén Tokaj irányába, a Tisza mentén pedig egészen Szegedig halad? Évente több ezer kerékpáros túrázó teker keresztül ezen a lenyűgöző tájon.

Programok

Falunap

Étel — ital

Tiszai Öreghalász Csárda

Sportolási lehetőségek

Gyaloglás, futás, görkorcsolyázás, nordic walking, futball, asztalitenisz, szabadtéri sakk, trambulin, strandröplabda, úszás, kajak-kenu, horgászat, lovaglás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 4455 Tiszadada, Hősök tere 3-5. Gyógyszertár 4455 Tiszadada, Rákóczi u. 5.