Ünnep egy tál halászlé a "Hortobágy kapujában"

Tiszacsege

Tiszacsegei Halászcsárda vízitúra megállóhely

4066 Tiszacsege, Tiszapart Rév utca 2.
Telefon: +36 52 373 832 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

Megízlelni a harcsapaprikást, elidőzni a református templom tornyának árnyékában, megmártózni a termálfürdő gyógyvízű medencéjében, megélni a tiszavirágzást - ezek mind-mind Tiszacsege színei. És vajon tudja valaki, hogy hol rejtőzik a lápi póc?

Tiszacsegén nem csak gyógyfürdő, történelmi látnivalók és kulturális értékek találhatóak, hanem kiváló vízi sportolási és szabadidő lehetőségek is. A vízitúra megállóhely a messze földön híres halászcsárda tőszomszédságában táláható parkosított terület, ahol sátrazhatunk is.

Tiszacsegei Halászcsárda vízitúra megállóhely

Folyamkilométer 453
Szálláshely Van a helyszínen
Szálláshely kapacitása 28 fő
Közeli szálláshely neve Tiszacsegei halászcsárda
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 10 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Hajóbérlés
Étterem
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Polgártól 35 km-re délnyugatra, Tiszafüredtől 30 km-re északkeletre, a Hortobágyi Nemzeti Park kapujában található Tiszacsege. Hajdú-Bihar megye legifjabb városa, egyben legrégebbi települése, s a szájhagyomány szerinte a Tisza ezen szakaszán kifogott sok kecsegének köszönheti nevét. Egy másik tézis szerint az Árpád-kori település Csege honfoglalás kori személynévből alakult ki, s a Tisza jelzőt csak a 19. század elején kapta, ezzel különböztették meg az ország területén lévő több Csege nevű helytől. A község fejlődését természetesen a Tisza közelsége határozza meg. A folyó partján csónakkikötő, halászcsárda, vízparti strand és kemping, gyermek vízi tábor, horgászhelyek szolgálják a pihenőket, vízi sportolókat. Itt található a Miskafoki holtág, amelynek teljes területe 30 hektár, hossza 4 és fél kilométer. A Kácsa-szigetet a Holt-Tisza fogja közre. Ez a fokozottan védett táj, a környéken egyedülálló ősállapotával valóságos bioszféra-rezervátum, melyhez hasonló sem hazánkban, sem Európában nem található.

Nevezetességek, látványosságok

ZsSELLÉRHÁZ: 1883-ban épült Múzeumház az alföldi vagy közép-magyar háztípust reprezentálja. Az Óvoda utca 26. szám alatti zsellérház a XIX. század végi paraszti életmód emlékeit mutatja be állandó kiállítási jelleggel. A házat a hajdani tulajdonosa, a Ferge-család építette. Az épület fehérre meszelt vályogfalú, nádtetővel fedett. A tiszacsegei Zsellérházat népi építészeti műemlékké 1963-ban nyilvánították. TERMÁLSTRAND: Az 1972-ben feltárt 80 °C-os sok oldott szerves anyagot tartalmazó termálvízre épült a két gyógymedencés strandfürdő, s a csónakázó tó. A fürdő vize csont-, bőr-, izom- és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A strand szomszédságában két hektáros területen fekszik a Holdfény Kemping, amely árnyas fáival, csendes környezetben 500 fő pihenését szolgálja. REFORMÁTUS TEMPLOM: A város első kőépülete a református templom. A 14. vagy a 15. században, gótikus stílusban készült. Az eredeti templomra Lázár deák által a mohácsi vész előtt készített, de csak 1528-ban közreadott térképéből lehet következtetni, akkor még templomerődként a lakosság oltalmazására is szolgált. 1596-ban a krími tatárok rombolták le. 1621 táján építették újjá. A jelenlegi, barokkos formát a templom 1856-1887 között kapta. 2004 nyarán a templom külseje teljes egészében megújult.

Történelem

Tiszacsegét a Századi-apátság 1067-es alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi meg. IV. Béla 1248-ban kiadott adománylevele szerint Csege abban az időben országos jelentőségű rév volt. 1332-ben Károly Róbert birtoka volt, a 14. századtól a Bajoni család, majd a Hunyadi család birtoka lett. A 19. században a Tiszán meginduló gőzhajózás ismét reményt adott a városi rang megszerzésére. Tiszacsege fejlődésének csúcspontjaként 2000. július elsején újra megkapta a városi rangot.

Tudta-e?

…a Tiszacsege címerében található jobbra úszó hal a tévhittel ellentétben nem kecsegét, hanem vizát ábrázol, ugyanis a Tisza szabályozása előtt a viza mérete miatt jelentősebb hal volt a kecsegénél?

Programok

Csege napok Halászlé fesztivál Tisza-tavi Fesztivál Szüreti felvonulás Nemzetközi gyorsasági motorverseny

Étel — ital

A város életében központi helyen szerepel a tiszai halászlé, főként a tiszacsegei Harcsapaprikás. Tiszacsegei Halászcsárda Grazie Mille Pizzéria és Kávézó

Sportolási lehetőségek

Horgászat, lovaglás, kerékpár, kajak-kenu, úszás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő: Központi orvosi ügyelet, 4066 Tiszacsege Fő u. 42. Gyógyszertár: Radó gyógyszertár, 4066 Tiszacsege Fő u. 45.