Tücsökzene hallatszik a "szőke” Tisza partján

Tiszabecs

Vidám Delfin Vízibázis, Kemping, Panzió

4951 Tiszabecs, Kis utca 23-25.
Telefon: +36 30 503 9069 E-mail küldése

Tiszabecs az ország szinte legkeletibb csücskében található, kristálytiszta vízéről indulnak útnak nyaranta a színes vízes karavánok. A hely Tücsökzene volt Szabó Lőrinc számára, s Jókai Mórt is szóra bírta a Bajnok-dűlőn vívott kuruc-labanc csata.

Mit érdemes tudni?

Tiszabecs Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti szélén, az ukrán határ mellett, a Szatmári-Síkság szélén fekvő Tisza-menti település. A falunak egyik vonzereje, hogy itt lép be a Tisza Magyarországra és egészen Tarpáig határvízen evezhetnek a túrázók. Itt a leggyorsabb a folyó, az első 5-10 kilométeren még zúgók teszik izgalmassá a túrázást, aztán lecsendesedik a folyó. Mivel a strand itt még kavicsos, így a víz kristálytiszta – itt még valóban „szőke” a Tisza, ahogyan azt a helyi emberek mondják. A Nemzetközi Tisza-túra magyarországi szakasza a tiszabecsi strandról indul nyaranta, a közelben több kemping és panzió várja a turistákat, az árvízvédelmi töltés mögött, védett belterületen. A Dióliget Kemping a Tiszától 300 méterre található. A település kiváló lehetőségeket nyújt azok számára, akik a nagyvárosok zajától távol, csendes, nyugodt falusi környezetben szeretnék eltölteni szabadságukat.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM: A mai háromtornyos templom Ivánka Lajos tervei alapján készült 1907 és 1910 között. Helyén egy 1469-ben épült és az 1864-es árvízben elpusztult gótikus stílusú templom állt. RÁKÓCZI EMLÉKOSZLOP: A Rákóczi-szabadságharc első győzelmét 1703-ban a tiszabecsi Bajnok-dűlőn vívta ki Ocskay László brigadéros, majd itt kelt át seregével a Tiszán. Az átkelés irodalmi feldolgozása Jókai Mór nevéhez fűződik, aki Szeretve mind a vérpadig című művében dolgozta fel az eseményt. A győzelem emlékére emelt emlékoszlop a református templom előtt áll. TURUL-EMLÉKMŰ: Tiszabecs és Tiszaújlak között a Tisza-híd hídfőjénél, a Tiszaújlak–Tiszabecs nemzetközi közúti határátkelő mellett emelkedik a kurucok dicsőségét őrző, turulszoborral díszített emlékmű, amit 1903-ban, II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala előtt állítottak.

Történelem

Történelmi múltja elég messzire tekint vissza, a község neve 1181-ben tűnik fel először, a cégényi monostor határjárásakor említette először az írás. 1364-ben castrumként emlegetik, ami királyi vár létezésére utal. Mivel Tiszabecs fontos helyen feküdt, az uralkodók sokáig ragaszkodtak hozzá, ezért csak 1368-ban adományozták a Becsky családnak. A falu lakói a középkorban magyarok voltak. A 15. században Tiszabekch néven a réve miatt fontos közlekedési helynek számított Ugocsa és Szatmár vármegyék között. A Rákóczi-szabadságharcban Ocskay brigadéros 1703-ban a tiszabecsi Bajnok-dűlőn vívott diadalmas csatát.

Tudta-e?

…Szabó Lőrinc költő életében fontos szerepet játszott a község? Szinte minden nyarát Tiszabecsen töltötte atyai nagybátyja, G. Szabó Mihály református lelkész házában. Élményeit a Tücsökzene című verses önéletrajzában örökítette meg. Nevét viseli a helyi művelődési ház is.

Programok

Tiszabecsi falunap Szilvalekvár-főző verseny, Szatmárcseke Szenkeparti vásár, Penyige Gyarmati Vigasságok, Fehérgyarmat Milotai diófesztivál

Étel — ital

A gasztronómia iránt érdeklődők megkóstolhatják a híres, szabadban, üstben főzött szilvalekvárt, a belőle készített szilvalekváros derelyét, fánkot, a kemencében sült lángost, a kötözött tésztalevest, egyéb specialitásokat és természetesen a helyi szilvapálinkát! Híres még a környéken a milotai papírhéjú dió. (http://www.gentlemenviziturak.hu/kempingszolgaltatas.aspx)

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, túrázás, kajak-kenu, gyaloglás, futás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 4951 Tiszabecs, Rákóczi u. 33/a. Gyógyszertár Tiszabecs, Rákóczi u. 28/a.