Tücsökzene hallatszik a "szőke” Tisza partján

Tiszabecs

Dióliget Kemping Tiszabecs

4951 Tiszabecs, Kis utca 53. , Hrsz. 464
Telefon: +36 30 945 0194 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Tiszabecs az ország szinte legkeletibb csücskében található, kristálytiszta vízéről indulnak útnak nyaranta a színes vízes karavánok. A hely Tücsökzene volt Szabó Lőrinc számára, s Jókai Mórt is szóra bírta a Bajnok-dűlőn vívott kuruc-labanc csata.

A vidék fő ütőerétől, a Tiszától 300 méterre, a strandnál található a kemping, a Dióliget kemping. A sátrazásra kiválóan alkalmas terület a környék vízeinek szépségét felfedező túrák központja, fürdési és hajóbérlési lehetőséggel.

Dióliget Kemping Tiszabecs

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 744
Szálláshely
Szálláshely kapacitása 0 fő
Szálláshely távolsága 250 m-en belül
Közeli szálláshely neve Bornemissza kúria, gátőrház
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 200 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött (téliesített)
Közösségi helyiség kapacitása 40 fő
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága 250 m-en belül m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 1600 m

Mit érdemes tudni?

Tiszabecs Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti szélén, az ukrán határ mellett, a Szatmári-Síkság szélén fekvő Tisza-menti település. A falunak egyik vonzereje, hogy itt lép be a Tisza Magyarországra és egészen Tarpáig határvízen evezhetnek a túrázók. Itt a leggyorsabb a folyó, az első 5-10 kilométeren még zúgók teszik izgalmassá a túrázást, aztán lecsendesedik a folyó. Mivel a strand itt még kavicsos, így a víz kristálytiszta – itt még valóban „szőke” a Tisza, ahogyan azt a helyi emberek mondják. A Nemzetközi Tisza-túra magyarországi szakasza a tiszabecsi strandról indul nyaranta, a közelben több kemping és panzió várja a turistákat, az árvízvédelmi töltés mögött, védett belterületen. A Dióliget Kemping a Tiszától 300 méterre található. A település kiváló lehetőségeket nyújt azok számára, akik a nagyvárosok zajától távol, csendes, nyugodt falusi környezetben szeretnék eltölteni szabadságukat.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM: A mai háromtornyos templom Ivánka Lajos tervei alapján készült 1907 és 1910 között. Helyén egy 1469-ben épült és az 1864-es árvízben elpusztult gótikus stílusú templom állt. RÁKÓCZI EMLÉKOSZLOP: A Rákóczi-szabadságharc első győzelmét 1703-ban a tiszabecsi Bajnok-dűlőn vívta ki Ocskay László brigadéros, majd itt kelt át seregével a Tiszán. Az átkelés irodalmi feldolgozása Jókai Mór nevéhez fűződik, aki Szeretve mind a vérpadig című művében dolgozta fel az eseményt. A győzelem emlékére emelt emlékoszlop a református templom előtt áll. TURUL-EMLÉKMŰ: Tiszabecs és Tiszaújlak között a Tisza-híd hídfőjénél, a Tiszaújlak–Tiszabecs nemzetközi közúti határátkelő mellett emelkedik a kurucok dicsőségét őrző, turulszoborral díszített emlékmű, amit 1903-ban, II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala előtt állítottak.

Történelem

Történelmi múltja elég messzire tekint vissza, a község neve 1181-ben tűnik fel először, a cégényi monostor határjárásakor említette először az írás. 1364-ben castrumként emlegetik, ami királyi vár létezésére utal. Mivel Tiszabecs fontos helyen feküdt, az uralkodók sokáig ragaszkodtak hozzá, ezért csak 1368-ban adományozták a Becsky családnak. A falu lakói a középkorban magyarok voltak. A 15. században Tiszabekch néven a réve miatt fontos közlekedési helynek számított Ugocsa és Szatmár vármegyék között. A Rákóczi-szabadságharcban Ocskay brigadéros 1703-ban a tiszabecsi Bajnok-dűlőn vívott diadalmas csatát.

Tudta-e?

…Szabó Lőrinc költő életében fontos szerepet játszott a község? Szinte minden nyarát Tiszabecsen töltötte atyai nagybátyja, G. Szabó Mihály református lelkész házában. Élményeit a Tücsökzene című verses önéletrajzában örökítette meg. Nevét viseli a helyi művelődési ház is.

Programok

Tiszabecsi falunap Szilvalekvár-főző verseny, Szatmárcseke Szenkeparti vásár, Penyige Gyarmati Vigasságok, Fehérgyarmat Milotai diófesztivál

Étel — ital

A gasztronómia iránt érdeklődők megkóstolhatják a híres, szabadban, üstben főzött szilvalekvárt, a belőle készített szilvalekváros derelyét, fánkot, a kemencében sült lángost, a kötözött tésztalevest, egyéb specialitásokat és természetesen a helyi szilvapálinkát! Híres még a környéken a milotai papírhéjú dió. (http://www.gentlemenviziturak.hu/kempingszolgaltatas.aspx)

Sportolási lehetőségek

Kerékpározás, túrázás, kajak-kenu, gyaloglás, futás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 4951 Tiszabecs, Rákóczi u. 33/a. Gyógyszertár Tiszabecs, Rákóczi u. 28/a.