Megérint az alföldi táj nyugalma, szépsége

Tiszabábolna

Tiszabábolna Község Önkormányzata megállóhely

3465 Tiszabábolna, Fő út 113.
Telefon: +36 20 984 1129

Jórészt természetvédelmi területen, a Mezőkövesdi járásban fekszik Tiszabábolna, amely törekszik megőrizni érintetlenségét, természeti értékeit, a nyugalmat árasztó alföldi tájat, s egy őségi mesterség, a pákászat gyökereit.

Tiszabábolna Község Önkormányzata megállóhely

Folyamkilométer 440
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Kérész vendégház
Sátrazási lehetőség
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Csak hidegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1-km-en belül
WiFi
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Tiszabábolna a történelmi Borsod vármegye kisebb tájegysége, a „Borsodi Mezőség” Tisza menti részének kis települése. A Kiskörei Vízlépcső felépítése után keletkezett természetvédelmi területhez, a Tisza-tóhoz is kapcsolódik. Bár a mintegy 350 fős lakosság lélekszáma csökken, a hétvégi háztulajdonosok száma ezzel egy időben folyamatosan növekszik. A települést körülvevő táj a Tisza-tó létesítése után is hagyományos ősi állapotában maradt meg, nagy része természetvédelmi terület. A Tisza Szajla-Holtág szabadvízi strandja a fürdőzés kedvelőinek nyújt kikapcsolódást, de a településen lehetőség nyílik sétahajózásra, csónakázásra, horgászásra is – sőt, megismerkedhetünk a tiszabábolnaiak ősi mesterségével, a pákászattal is. A településről a Fehérló-tanya felé haladva, kis kerülőt téve tipikus szikespusztai mozaikos gyepet találunk, ahol több olyan védett madarat is megcsodálhatunk, mint a vörös és kékvércse, a szalakóta, vagy a búbos banka.

Nevezetességek, látványosságok

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM: A katolikus templom 1872-ben épült. Díszes oltárképét Sajóssy Alajos egri festő készítette. Az oltárkép a bölcső mellett álló szent Joachimet és Szűz Máriát ábrázolja. SZAJLAI HOLT-TISZA HORGÁSZTÓ: Tiszabábolnától 500 méterre keletre a Tisza-folyó és a védőgát között található, mely összeköttetésben van az élő Tiszával. Évente egyszer horgászversenyt is rendeznek itt. TANÖSVÉNY: A tanösvény 2008-ban alakították ki Tiszadorogma és Tiszabábolna között. A hat kilométeres szakaszt bejárva megismerkedhetünk az ártéri terület fajokban gazdag állat- és növényvilágával. Az út során találkozhatunk ártéri galériaerdővel, ártéri gyümölcsössel, ártéri réttel egyaránt.

Történelem

Tiszabábolna (korábban Mezőbábolna) létrejöttének időpontját nem ismerjük, első ismert írásos említése 1215-ből való, ekkor még Bobona néven. Azon kevés települések egyike, mely a török időkben sem pusztult el, sőt még gyarapodott is. A XVIII. század elejétől lényegében két birtokos ura van a falunak: az egyik az egri káptalan a falu nagyobb felének tulajdonosa, a másik kincstári birtok, változó urasággal.

Tudta-e?

…Tiszabábolna két szomszédos településsel, Tiszavalkkal és Tiszadorogmával elkezdett egy komplex kistérségi ökorehabilitációs terület- és vállalkozásfejlesztési programot, hogy a saját természeti környezetében, a saját hagyományai alapján megélhetési lehetőséget teremtsen?

Programok

Pákász napok Horgászmajális

Étel — ital

Tutajos vendéglő

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, horgászat, futás, gyaloglás, túrázás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő 3465 Tiszabábolna Zöldfa út 1. Gyógyszertár -