Ahol Móricz Zsigmondot is megihlette a kanyargó Tisza

Szabolcs

Szabolcs Megállóhely

4467 Szabolcs, Tiszafolyó út , Hrsz. 036/20
Telefon: +36 42 720 102 E-mail küldése

...és jöttek a magyar törzsek, Szabolcs vezér pedig otthont álmodott itt magának. Hatalmas fatörzsekből álló, rekeszes szerkezetűre formált és földdel kitöltött várat emelt, amely Móricz Zsigmondot is megihlette. Ahogy a táj is, mert itt mindenki "el tud bámészkodni egy vadkörtefán vagy a Tisza füzesein."

Szabolcs Megállóhely

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 556
Szálláshely
Szálláshely távolsága 250 m-en túl, de 500 m-en belül
Közeli szálláshely neve -
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 100 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága - m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok -
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 100 m

Mit érdemes tudni?

Az alig négyszáz lelket számláló Szabolcs ősi magyar település mintegy negyven kilométerre Nyíregyházától. A történelmi múltat, az évezredes kulturális, művészeti és természeti hagyományokat őrző község számos meglepetést tartogat az idelátogatók számára. A falu ezer éves múltjában az itt élő és dolgozó emberek közös erőfeszítésének köszönhetően számtalan nagyszerű eredményre is méltán lehetnek büszkék a helyiek. A Szabolcs mentén található területek, a kanyargó Tisza, a kiváló horgászvizek, holtágak és az épületek, emlékek, a múzeum, a népi hagyományok mind gazdag élményeket rejtenek. A szabolcsi földvár és a hozzá kapcsolódó művészeti programokat, a falu civil szervezeteinek érdekes, színes rendezvényeit, eseményeit és a szabolcsi hétköznapok pillanatait, természeti kincseit érdemes megismerni. .

Nevezetességek, látványosságok

SZABOLCSI FÖLDVÁR: A régészeti leletek szerint 950-ben körül emelték, ez lehetett a Kárpát-medencében letelepülő magyar törzsek egyik vezéri szálláshelye. A földvárat hazánk egyik legjelentősebb honfoglalás kori emlékeként tartják számon, melyet a régészek sikeresen rekonstruálták, és amely ma Közép-Európa legnagyobb épségben tartott földvárának számít. REFORMÁTUS TEMPLOM: Szabolcs református temploma a megye legrégebbi vallási központjai közé tartozik, Valószínűleg Szent István alapította a XI. században. A román kori épületet az 1357-ből való első írásos említése Máriának szentelt monostornak tartja. A műemléki helyreállítás során eltávolították az értéktelen ráépítéseket, az új tetőszerkezet pedig az egykori belső tér arányait érzékelteti. Az így kialakult különleges megoldás révén, eredeti és jelzésszerű középkori részletek is megtekinthetők. MUDRÁNY-KÚRIA: A kúria XVIII. század végi késő barokk épület, amely hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszített mennyezetű termeinek enteriőr kiállításával a XIX. század végi, XX. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit mutatja be az érdeklődőknek.

Történelem

Szabolcs történelmi jelentőségét mutatja, hogy földvára már a 9-10. században a legimpozánsabbak közé tartozott Közép-Európában. A települést az 1092. május 20-án megtartott egyházi zsinat és törvényhozó országgyűlés tette mindörökké híressé, amelyen maga Szent László is jelen volt. A török pusztítása után egy időre elnéptelenedett, később azonban ismét fejlődésnek indult, és lélekszáma az 1900-as évek közepén kis híján a 900 főt is elérte.

Tudta-e?

...Szabolcs községhez fontos irodalmi emlék is fűződik? Móricz Zsigmondot barátai egy tiszatelki vendégeskedés után hozták el a faluba, és az ott szerzett élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be. Később Ebéd című híres novellájában is megörökítette itteni benyomásait.

Programok

Szabolcs Vezér ünnepe

Étel — ital

Tőrös étterem és csárda Szabolcs Vezér panzió

Sportolási lehetőségek

Kajakozás, kenuzás, kerékpározás, futás, gyaloglás, horgászat