A Tisza formálta a 13 dombra épült várost

Ibrány

Ibrány-Tiszapart

4484 Ibrány
Telefon: +36 42 527 017 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Hogy mi a hasonlóság az Örök város, a Tiberis partján felépülő Róma, és a Tiszánk bal partján meghúzódó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány között? Mindkét település dombokra épült, s némi humorral fűszerezve mondhatnánk: a mienk akár nagyobb, szebb is lehetett volna, mint Róma. Hiszen előbbi hét a rétközi település a szájhagyomány szerint 13 dombra épült.

Igazi kikapcsolódásban és gyönyörű látványban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a festői szépségű Tisza partra. Rendezett, tiszta környezet és jó hangulat, mindez az ibrányi vízitúra megállóhely jóvoltából. A megállóhelyen, a Tisza közvetlen közelében tűzrakó és sátorozóhelyet, illetve hajóbérlési lehetőséget találunk.

Ibrány-Tiszapart

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 575
Közeli szálláshely neve Tavi tündér panzió
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Zuhanyzó Csak hidegvizes
Tűzrakóhely
Hajóbérlés

Mit érdemes tudni?

A közel hétezer lakosú település nagy történelmi múlttal rendelkezik, de a mai Ibrány egyik fő vonzereje a Tisza közelsége, amely sok írót, költőt, kortárs művészt megihletett. Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, így írt szülővárosáról: „Amikor sehol egy lélek, és csak a víz csobbanása töri meg a pirkadat csendjét. Szinte érzem, ahogy átölel a természet, és miközben kel fel a nap, megmártózom az én Tiszámban…” Számos látnivaló és nevezetesség mellett a fő vonzerő itt is a Tisza közelsége, ahol akár a strandolók, fürdőzők vagy éppen az evezni, vízitúrázni vágyók is kellemes kikapcsolódásban reménykedhetnek. A szabadstrand a töltésen emelt kerékpárúton és autóval egyaránt jól megközelíthető. A strand közvetlen környezetében számos üdülőház, valamint büfék, éttermek és szórakozóhelyek is megtalálhatóak. Érdekesség, hogy 2016-ban a településen megalakult az „ORDANA” Kajak-kenu Egyesület ibrányi szakosztálya, ahol lehet jelentkezni kajakosnak, kenusnak.

Nevezetességek, látványosságok

REFORMÁTUS TEMPLOM: A város legrégebbi műemléke az Iskola utcában található középkori eredetű református templom. Érdekesség, hogy a tatarozásakor derült ki, hogy a gótikus stílusú templom eredetileg román stílusban épült és bizonyíthatóan azonos a pápai tizedlajstrom által 1332-ben említett Szent György-templommal. FEKETE HALOM: Ibrány határában található hazánk egyik legépebben megmaradt kurgánja, vagyis a sztyeppei népek jellegzetes, ősi temetkezési helyei (ezek tulajdonképpen olyan temetkezési helyek, ahol a sírgödör fölé földhalmot hordanak). A város ezen nevezetességét a nyíregyházi múzeum névadója, Jósa András orvos, régész és polihisztor tárta fel, úgy 1900 körül és a sírban egy gót fejedelem földi nyughelyét találta. VÁROSI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: A Hősök tere 2-4. szám alatt található az Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum. A gyűjtemény a Rétköz és Ibrány történelmi, néprajzi illetve tárgyi emlékeit mutatja be régészeti leletek, tárgyak, fotók és dokumentumok segítségével a csiszolt kőkorszaktól kezdve, az 1848-49-es szabadságharcon át egészen az I. világháborúig. Ugyanebben az épületben található a Galéria, amely híres mai magyar képzőművészek alkotásait mutatja be.

Történelem

Mint a legrégebbi településnevek, Ibrány neve is személyi eredetre utalhat. Egyes emlékek egy bizonyos Ibrahim nevű főespereshez kapcsolják a név származását egy 1235-ben keletkezett adománylevél alapján. Az első meghatározó dokumentum - amelyben Ibrány mint településnév szerepel -, azonban IV. László király 1280-ban kelt adománylevele. A szájhagyomány szerint Ibrány 13 dombra épült. A rétközi települések jellemzőjeként először csak a kiemelkedő szigeteken, dombokon telepedtek meg az emberek. A Tisza szabályozása után a kevésbé magas helyekre is építkeztek. Az 1930-as évek végére Ibrány modern közösség lett. Vasútállomása, postája, villanya, teljesen osztott iskolája, óvodája, gyógyszertára, orvosa, állatorvosa volt. 1962-ben a település gimnáziumot, 1993-ban pedig városi rangot kapott.

Tudta-e?

…1942-ben, Ibrány városában – mindössze 15 évesen - kezdett el Obersovszky Gyula, író, költő az ’56-os forradalom hőse jegyzőgyakornokként dolgozni?

Programok

Hagyományőrző és Vadételek Főzőversenye Szent István-napi ünnep

Étel — ital

Tavi Tündér Étterem és Panzió Torkos Fogadó Márkus étterem Vendéglő Ibrány Demeter Pálinka Manufaktúra Placc Pub és Bowling Ibrány Városliget

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, úszás, kerékpározás, lovaglás, strandfoci, strandröplabda, streetball, tanuszoda

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők Ibrány, Dózsa György u. 24. Gyógyszertár Zafír gyógyszertár, a Szabolcs utca 23. Kristály patika, Ibrány Árpád utca 25.