Szigetszentmiklós

Ráckevei-Duna Beevezés

Nyugodt vízfolyás, látványos és gazdag élő-és növényvilág. Ezek jellemzik leginkább a Ráckevei (Soroksári)-Dunát. A Hazai Vizeken ötödik fordulója kellemes, meghitt élményt biztosít július első hétvégéjén, Szigetszentmiklóson.

Nevezés

A ráckevei Duna-ág az ország egyik legnyugodtabb vízfelülete, mivel mindkét végén zsilipelt, a vízszint szabályozott. A folyó sebessége a "leggyorsabb" helyeken is 1-1,5km/h, ami kiválóan alkalmas a kezdők számára is a vízitúrázás kipróbálására, és az evezés technikájának gyakorlására, hiszen sehol nem kell erős sodrástól, örvényekről vagy hullámzástól tartani.

A verseny helyszíne a Ráckevei (Soroksári)-Duna 39-48. folyamkilométer közötti szakasza, ahol a túrázás élményét tovább növeli a rendkívül színes élővilág. Gyakran találkozhatunk teknősökkel és különféle vízi madarakkal. A hattyúk költési időszaka márciustól júniusig tart, a júliusi verseny alatt akár már a kikelt kis szürke hattyúkkal is találkozhatunk. Megtalálható itt a vadkacsa, a szárcsa, a vízityúk, a bíbic, a gém, a nádirigó és a mocsári teknős. Megszokták már a kajak-kenusok és horgászok jelenlétét, ezért elég barátságosak.

Ezen a szakaszon terül el Európa második legnagyobb úszólápja. Júliusra már teljesen kifejlődik a nád, a sás, a káka a kálmos, a vízitök és a tündérrózsa, több színben és sok egyéb növény. A környéket tovább színesíti, hogy a főmeder mentén rengeteg öböl, holtág, nádsziget és lagúna alakult ki, amelyek igazán érdekes és látványos túraútvonal kialakítását teszik lehetővé.

Szigetszentmiklóshoz tartozik a Czuczor-sziget, melynek jobb és bal oldali ága különösen látványos és élvezetes útvonal az itt áthaladó kenusoknak, kajakosoknak, outriggereknek, SUP-osoknak. Több lagúnán is áthalad majd a verseny, melynek végleges útvonala a vízállás függvényében alakul ki. A cél a szokásos, teniszpálya melletti fahíd, mely közel van a parkoló autókhoz, vendéglőhöz, tehát minimálisan kell evezni a kiszállási lehetőségekhez, stégekhez, csónakházhoz.

Rendezők:

Szigetszentmiklósi Vízisport Egyesület

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Helyszín, időpont:

Árpád Strand (2310. Szigetszentmiklós, Horgász utca 18.)

2021. július 03. szombat

Előzetes program:

Kategóriák:

Versenytávok:


Hosszútáv:

Rövidtáv:

Időrend:

Megkérünk minden versenyzőt, hogy a rajt előtt legkésőbb másfél órával érkezzen meg a helyszínre.

Nevezés (a lap alján lévő „NEVEZÉS” gombra kattintva): Online: 2021. július 1. csütörtök 20 óráig (3500 Ft) Helyszínen: korlátozott számban az esemény napján (3500 Ft)

Díjazás:

1. Online emléklap

Az esemény honlapján, a rajtszám alapján minden induló elérheti saját, egyedi névre szóló emléklapját. Az emléklap azonnal megosztható, letölthető.

2. Befutó érem

A távot teljesítők befutó érmet kapnak.

3. Kupa

A verseny kategóriák (rövid- és hosszú táv) 1-3. helyezettjei kupával térhetnek haza.

Nevezés