Az ország kapuja

Rajka

Rajka Megállóhely

9224 Rajka

Település a Szigetközt “megalkotó” kanyargó, titokzatos Mosoni-Duna partján.

Rajka Megállóhely

Étterem Van a közelben

Mit érdemes tudni?

Rajka a Dunántúl legészakibb települése. Itt “lép be” országunkba a Duna, és innen indul a Mosoni-Duna ág, kialakítva a Szigetközt. A Mosoni-Duna, de annak főleg északi része sűrűn kanyargó, az egyik legkiválóbb vízitúra helyszín partmenti, misztikus erdeivel, strandolásra is tökéletes szigeteivel. Amennyiben szárazföldi kikapcsolódásra (is) vágyunk, a rajkai homokos strandon labdajátékok űzése, illetve a környék biciklivel való felfedezése is remek szórakozást nyújt. Rajka területén is áthalad a Dömöst szintén érintő, kb. 2870 km hosszú, 8 országot átszelő kerékpárút, az Eurovelo 6.

Pár szó a településről

Rajka három ország csatlakozásánál, hazánk legészakibb csücskén fekszik. A schengeni csatlakozást követően vonzó célponttá vált a szlovák nemzetiségiek körében.

Nevezetességek, látványosságok

Ádám Család Lovastanyája

Mesés környezetben várja a lovagolni vágyókat az immáron 19 éve működő lovastanya. 

Szoborpark

A hármas határon, az egyetemes emberi értékeket szimbolizálandó hozták létre 1992-ben a Szoborparkot, amelynek fő, ismétlődő motívuma a háromszög.


Történelem

Rajka nevét írásos emlék először 1297-ben említi, Royka néven, ami egy szláv keresztnév. Nagy Lajos király nevezi először Villa Rajknak. A törökök kiűzésük közben felégették, ezt követően főként németajkúak népesítették be. A kiegyezés során igen jelentős fejlődés kezdődött, a trianoni tárgyalások során talán emiatt is kívánták maguknak a csehszlovákok, szerencsére sikertelenül. A schengeni csatlakozást követően a határellenőrzés megszűnt.

Tudta-e?

Rajka neve a hagyomány szerint Rákfalva elnevezésre vezethető vissza, jelezve, hogy lakosai rákászásból (is) éltek. Ezt jeleníti meg a város címere is, kék alapon egy rákkal.

Programok

Szigetköz Fesztivál

Rajkától pár kilométerre a Szigetköz fővárosa, Mosonmagyaróvár adott otthont a 2017-ben 11. alkalommal megrendezett fesztiválnak. A látogatók a sportprogramok, kézműves termékek vásárlása és különböző versenyek közben megismerkedhetnek a helyi gasztonómiával, és természetesen a helyi borokkal is.


Étel — ital

Tulipános Csárda

Igazi hamisítatlan csárdai hangulatot biztosítva várja a hagyományos konyha kedvelőit a lenyűgöző külsejű vendéglő.

Rákász Étterem

A bisztróételek rajongói a Rákász Étteremben kóstolhatnak, ahol halételek is helyet kaptak az étlapon.


Sportolási lehetőségek

kaja-kenu, túrázás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő

9224 Rajka, Dózsa György u. 1.

Gyógyszertár

9224 Rajka, Táncsics M. u. 2.