A víz birodalma

Rácalmás

Rácalmás SE Megállóhely

2459 Rácalmás, Raáb Ervin sétány , Hrsz. 227/8
Telefon: +36 20 952 0580 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Szinte érintetlen ófalu, ugyanakkor pezsgő vízi és szárazföldi élet jellemzi ezt a bájos, mediterrán jegyekkel bíró települést.

Gyönyörűen felújított megállóhely a festői Rácalmás mellett futó Dunai holtágban. A közeli kastélyban rengeteg kulturális programlehetőség kínálkozik az idelátogatók számára.

Rácalmás SE Megállóhely

Közterületen helyezkedik el Igen
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 250 m-en belül
Közeli szálláshely neve Jankovich kúria wellness hotel
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött
Közösségi helyiség kapacitása 30 fő
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kenu, sárkányhajó
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Rácalmást szerencsés fekvésének köszönhetően keleti oldalról a Rácalmási szigetek Természetvédelmi Terület és maga a Duna határolja, így magától értetődően a település turizmusában is a víz, a vízzel körbevett területek nyújtják a fő vonzóerőt. Evezési lehetőség nyílik mind a Dunán, mind a természetvédelmi területen található vadregényes holtágakon. A szigetek legjelentősebbike a Nagy-sziget, területén került kialakításra az ártéri tanösvény. A holtágak felett pallón, és így teljes mértékben szárazföldön bejárható erdei úton az információs táblák segítségével megismerhetjük az egyedi, számos védett fajjal teli növény és állatvilágot, megcsodálhatjuk a sajnos kipusztulás szélére sodródott fekete nyárt, az utunkat keresztező madárvártákban megfigyeléseket végezhetünk, és szerencsés esetben találkozhatunk a szintén nagyon veszélyeztetett és védett mocsári teknőssel, vagy akár tarajos gőtével is. A gyalogtúrán túl felejthetetlen élményt nyújt az egészen Dunaújvárosig vezető 5 km hosszú folyóparti kerékpárút is.

Pár szó a településről

A 4572 fős Fejér megyei Rácalmás neve a korai írásos emlékeken Szigetfű, majd 1329-ben, a birtokos Almás család után már Almás néven említik. Végleges nevét 1696-ban nyeri el a betelepedett rác családok után. 

Nevezetességek, látványosságok

Rácalmás skate park

A gördeszkások, görkorcsolyások kedvelt társasági színtere a 2016-ban átadott pálya.

Duna Ökoturisztikai Központ

Néprajzi és gasztronómiai kiállítások mutatják be a környéket a központban, ahonnan indulva bejárhatjuk az egész ártéri tanösvényt.

Jankovich Kúria

Igazán idilli délutánt tölthetünk el egy nagy sétával, vagy egy könyvvel a kezünkben, ennek a barokk stílusban épült kastélynak a parkjában.


Történelem

Az őskortól lakott településnek számít. Az 1800-as évek végétől nagyütemben kezdett fejlődni, majd a két világháború között nyaralók sokasága épült, magukkal hozva egy élénk társadalmi életet. A világháború során Rácalmás, mint frontvonalon fekvő település, sokat szenvedett, rengeteg hadiárvát és özvegyet hagyott maga után a világégés. Az 1950-es évektől az egész környéket az ipar fellendülése jellemezte. A rendszerváltás után nagyiramú fejlődés vette kezdetét a városban, ennek hatására is népszerű agglomerációja Dunaújvárosnak.

Tudta-e?

Rácalmást néhol Dunaújváros Rózsadombjaként emlegetik.

Programok

Tökfesztivál

Tökfaragással, tökhintóval és egyéb tökös programokkal, valamint színvonalas koncertekkel várják az idelátogatókat.

Almavirág-Fesztivál

A Jankovich kúria ad otthont a különböző almás finomságokat bemutató eseménynek. Lesz itt almáspite, almabor, almasör, a különböző készítményeknek csak a képzelet szab határt. Koncertekkel, előadásokkal is készülnek a látogatók szórakoztatására.


Étel — ital

Kiskakas vendéglő

A hazai ízek kedvelőinek kedvez elsősorban az étterem, ugyanakkor a pizza és tésztaételek hívei is megtalálják az étlapon a maguk kedvencét.

Hársfa Étterem 

Gyorsételek, frissensültek, kellemes bisztróhangulat.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ
2458 Kulcs, Rákóczi utca 139. 
25/509-060; 25/251-063

hétköznap – 16,00 – 07,00 óra között

szombat, vasárnap, ünnepnap – 07,00 – 07,00 óra között

Háziorvos

2459 Rácalmás, Korányi tér 7.

Gyógyszertár

Patika 52 Gyógyszertár
2459 Rácalmás Korányi tér 9.