Az erődök városa

Komárom

Kajak-Kenu Pont Komárom megállóhely

2903 Komárom, Hajóvontató part
Lapátos értékelés: 2

A két nemzetiségű, a kétnevű, a kétnyelvű. Földön és vízen is príma élményekkel gazdagodhatunk e történelmi hagyományokban gazdag kettéosztott, de mégis egységes városban.

Komárom Dunapartja Jókai Mór regényében, az Aranyemberben is feltűnt - a romantikus regényből mára ha gabonával megrakott teherhajókat nem is, de romantikus hangulatú ligeterdőket ma is találhatunk. A Hajóvontató-part egy csendes, nyugalmas üdölőkörzete Komárom városának, mely most egy új vízitúra megállóhellyel is bővült.

Kajak-Kenu Pont Komárom megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1772
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 1 km-en túl
Közeli szálláshely neve Monostor panzió
Zuhanyzó Hidegvizes
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Büfé
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
Parkoló

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Komárom Duna-partja nem rendelkezik kiépített strandokkal, de a kavicsos partja ideális mind a pihenésre, mind a kikötésre, vízre szállásra. A Dunán fölfelé haladva elérjük Koppnymonostort, Komárom egyik közkedvelt városrészét, amely a Duna és holtága által kialakított Szent Pál-sziget mellett fekszik, változatos és fajokban gazdag élővilággal. Kössük ki hajónkat és a tanösvényt bejárva fedezzük fel ezt a gyönyörű vidéket. Komáromban a Duna-part az emberek életének a része, a vasútállomástól a híres Monostori erődig hosszú, partmenti sétányon érünk el. Komáromból tekintettel arra, hogy a Vág és a Duna torkolatánál fekszik, mindkét folyó irányába elindulhatunk vízitúránk során.

Pár szó a településről

Komáromot kettéválasztja a Duna, mint országhatár, így egyik fele Magyarország, másik fele Szlovákia része. Őket az Erzsébet-híd köti össze. A város igen jelentős gazdasági, kulturális, idegenforgalmi és földrajzi központ, mivel itt fut össze több folyó és hegység is. A Szlovákiához tartozó Csallóköz legnépesebb települése.

Nevezetességek, látványosságok

Monostori Erőd

Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, 25 hektáros területen fekvő monumentális építményt a XIX. században építették a központi vár védelme és a hajóforgalom ellenőrzése céljából. 

Zichy Palota

Komárom szlovákiai részén található, benne állandó kiállításokkal, Jókai emlékszobával.

Rüdiger tó

Kellemes környezetben található horgásztó, amely a komáromiak egyik kedvelt kikapcsolódási és piknikezőhelye.


Történelem

A ókor óta jelentős településnek számít, köszönhetően főleg a Duna közelségének. A honfoglalást követően épült fel a Duna és a Vág torkolatánál az első erődítmény. A középkorban lendületesen fejlődött, a török harcok idején pedig komoly katonai szerepet töltött be, főként Buda eleste után. Ekkor épült az első híd észak és dél között, valamint az erődök. Későbbi évszázadokban újabb erődök (pl. Monostori Erőd) épültek, aminek hasznát is vették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során. A boldog békeidőkben fellendült a vasúti építkezés, és megépült egy állandó híd, az Erzsébet híd a két városrész között. Hiába azonban a híd, a trianoni békediktátum papíron örökre kettéválasztotta Komáromot. A második világháborúban több bomba támadás érte a települést, amely a háborút követően talpra állt és azóta is folyamatos fejlődés és a két oldal együttműködése jellemzi.


Tudta-e?

A Duna déli részén fekvő Komáromot egészen 1896. július 1-ig Új-Szőnynek hívták. 


Programok

Komáromi Nagy Retro Fesztivál

Könnyűzenei fesztivál, amely a Monostori Erődben kerül megrendezésre.

Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál

Szintén a Monostori Erőd ad otthont a több, mint 1000 autót felsorakoztató eseménynek, ahol nappal az oldtimerekben gyönyörködhetünk, este pedig hamisítatlan rock and rollra rophatjuk.

Mesterségek dicsérete

Nevéből adódóan megismerkedhetünk a népi mesterségekkel, mellette koncertekkel, tánc bemutatókkal, egyéb előadásokkal is készülnek az esemény szervezői.


Étel — ital

Tó Csárda

A Rüdiger tó mellett található, így egy kellemes séta után térhetünk be ide egy ropogós csülökre, vagy más egyéb finomságra.

Vámház Fogadó

Remek étlaphoz, kedves és gyors kiszolgáláshoz lesz szerencsénk.

Cili Cafe

Szlovák részen található kellemes hely csodás palacsintákkal, egészséges, könnyű ételekkel.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, futás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Széchenyi u. 1.
(34) 344 770

Gyógyszertár

Balzsam Patika
Klapka György utca 5.
(34) 340 063

Aranykígyó Patika
Kalmár köz 9.
(34) 343 940

Mentha Egészségügyi Bt. - Mentha Patika
Jedlik Ányos u. 12.
(34) 345 925