A hungarikumok városa

Kalocsa

Kajak-Kenu Pont Kalocsa megállóhely

6300 Kalocsa, Kalocsa, Meszesi-Dunapart , Hrsz. 10093
Telefon: +36 78 601 303 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Kalocsa földrajzilag a Kalocsai Sárköz, mezőgazdaságát tekintve pedig a fűszerpaprika termesztés-, feldolgozás és nemesítés központja. A Kalocsai fűszerpaprika őrleményt csakúgy, mint a Kalocsai népművészetet hungarikumként jegyzik. Kalocsa a Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz központja, a Duna-Tisza köze legrégebbi városa

Kalocsa városa 5 km távolságra fekszik az úgynevezett meszesi Duna-parttól, amely nyáron számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít az idelátogatóknak strandjaival, vendéglátóhelyeivel. Két nemzetközi hajóállomás is helyet kapott a parton. A szárazföldi aktív kikapcsolódást keresők örömmel nyugtázhatják az egész várost behálózó kiépített kerékpárutat.

Kajak-Kenu Pont Kalocsa megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1516
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 250 m-en túl, de 500 m-en belül
Közeli szálláshely neve Meszes apartman, önkormányzati üdülő
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 30 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött
Közösségi helyiség kapacitása 30 fő
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Kalocsa adja kiindulópontját az Ős-Dunaágon több mint három évtizede minden évben megszervezett 3 napos Vajas-fok túrának, amely meseszerű környezetben, szürke gémek, vadkacsák érdeklődésétől kísérve, mocsári nőszirom, sárgálló vízitök és tavirózsa megcsodálásával a lassú folyású “Mese-folyón” evezve kényelmesen teljesíthető. A Vajas fok misztikusan kanyargó, előfordul, hogy csak egy-egy település érintésekor tudjuk, merre is járunk. Varázslatos élmény. A folyó belvárosi szakasza ad otthont a népszerű Kalocsai Sárkányhajó Kupának. A Vajas után figyelmünket fordítsuk Európa “nagy kék országútja”, a Duna felé. Kalocsa városa 5 km távolságra fekszik az úgynevezett meszesi Duna-parttól, amely nyáron számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít az idelátogatóknak strandjaival, vendéglátóhelyeivel. Két nemzetközi hajóállomás is helyet kapott a parton. A szárazföldi aktív kikapcsolódást keresők örömmel nyugtázhatják az egész várost behálózó kiépített kerékpárutat.
Kalocsától 20 km távolságra találjuk a Szelidi tavat, amely hazánk ötödik legnagyobb tava. Ugyan nem minősített gyógyvíz, de a középkorban sebgyógyításra, ma inkább idegrendszeri, hormonális problémákra ajánlják a vizét. A tó számos vízisport lehetőséget kínál.


Pár szó a településről

Kalocsa, melyet a Duna egyik mellékága, a Vajas szel ketté és a Duna-Tisza köze legrégebbi városa, földrajzilag a Kalocsai Sárköz, mezőgazdaságilag pedig a fűszerpaprika termesztés-, feldolgozás és nemesítés központja. A Kalocsai fűszerpaprika őrleményt csakúgy, mint a Kalocsai népművészetet hugarikumként jegyzik.


Nevezetességek, látványosságok

Érseki palota

Magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központja ez a csodás barokk palota. Magában foglalja a mintegy 150 000 db kötettel rendelkező, a Kárpát-medence, és egyben Magyarország legnagyobb egyházi könyvtárát, és dísztermében került kiállításra minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, Liszt Ferenc pianínója.

Paprika Múzeum

Már belépéskor elvarázsol minket a gerendákról lógó több ezer fűszerpaprika-füzér mind illatával, mind látványával. Megismerkedhetünk a paprika termesztésének történetével, és feldolgozásának folyamatával, az ahhoz használt eszközökkel. Vétek hazamenni üres kézzel.

Csajda fürdő

A 2002-ben gyógyvízzé nyilvánított, magas ásványi tartalmú víz két termálvizes medencével várja a gyógyulni, úszó- és tanmedencével pedig az aktív pihenésre vágyókat. Igénybe vehető továbbá masszás, szauna, konditerem is. 


Történelem

Több forrás is azt erősíti, hogy Fehérvár és Esztergom előtt Kalocsa volt a magyar uralkodók székhelye. I. Szent István királyunk alapított itt püspökséget, amely később érseki rangra emelkedett, így az esztergomi érsekséggel vált egyenrangúvá. Későbbi érsekei harcoltak a tatárok ellen, és 1526-ban Mohácson is, ami után a törökök elfoglalták és teljesen lerombolták a várost. Kalocsa sokat szenvedett, csak az 1800-as évek végén indult meg a lassú fejlődés, amelyet - mint az egész országban -, megakasztottak a világháborúk. Kalocsa azonban mindig talpra állt, és ma, mint viruló Duna-parti, hungarikumokkal rendelkező városként tartjuk számon.

Tudta-e?

A Meszes-Duna partján halad át az EuroVelo nemzetközi kerékpárút 6-os útja, amelyen egyik irányba az Atlanti óceánig, másik irányba haladva a Fekete-tengerig juthatunk el. 


Programok

Vad és Vízivilág Park – több, mint állatkert

Vízi szárnyas és egyéb állatok is megtekinthetőek a parkban, ahol az állatok számára a környezet úgy lett kialakítva, hogy minél jobban hasonlítson természetes élőhelyükhöz. Táborokat, osztálykirándulásokat is szervezhetünk e Kalocsa melletti parkba, életre szóló élményt nyújtva a gyerekeknek. 

Kék Madár Fesztivál

2017-ben 25. alkalommal megrendezett fesztivál célja, hogy a bevételből a környékbeli elmaradt településeken élő súlyosan hátrányos helyzetben lévő beteg gyermekeknek és családjuknak segítséget, támogatást nyújtsanak. 

Szent-Iván éji mulatság

A nyári napfordulót Kalocsán néptáncbemutatóval, szabadtéri színházzal, táncházzal, természetesen evés-ivással, a legbátrabbak pedig tűzugrással ünneplik. Igazi karneváli hangulat várja az odalátogatókat. 


Étel — ital

Kék-Duna Vendéglő

Aki hamisítatlan halételekre vágyik, az látogassa meg a pompás környezetben, a Meszes-Duna partján található, a vendégeket 1987. óta fogadó családias hangulatú éttermet. 

Kalocsa Il Primo

2016. óta várja az olasz ízek rajongóit a Kalocsa Il Primo étterem a belvárosban.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, sárkányhajó, kerékpározás, strandröplabda, strandkézilabda

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Kalocsa, Kossuth Lajos u. 38.
(78) 564-219

Szent Kereszt Kórház
Kalocsa, Kossuth Lajos u. 34, 6300

Gyógyszertárak

Főnix Gyógyszertár
Kalocsa, Kossuth Lajos u. 23.
(78) 610 515

Belvárosi Gyógyszertár
Kalocsa, Szent István király út 57.

Arany Kígyó Gyógyszertár
Kalocsa, Széchenyi utca 8.
(78) 465 200