A királyok városa

Esztergom

Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület Megállóhely

2500 Esztergom, Prímás sziget , Hrsz. 16431
Telefon: +36 33 402 299 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Hidak, sétányok, tisztások és az öreg Duna. A csodáért evezzünk Esztergomba.

Az Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület legfőbb célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak, hogy akár hobbi szinten, akár versenyszerűen űzhessék ezen sportágakat. A hajóval nem rendelkezők se csüggedjenek, hiszen a megállóhelyen lehetőség van kajak-, illetve kenubérlésre is.

Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület Megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1719
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Rugby club hostel és sportcentrum
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Kerékpárkölcsönző Van a közelben
Kerékpárkölcsönző távolsága 1 km-en túl m
Hajóbérlés
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt
WiFi
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 1300 m

Mit érdemes tudni?

Esztergom városát kettészeli egy Dunaág, a Prímás-szigeti mellékág, amelyen 8 híd épült fel. Ezek közül a Szent-Miklós híd és a Kossuth-híd gyalogos, illetve kerékpáros híd. Ez utóbbi köti össze a várost a Prímás-szigettel. A sziget számos sportpályának, csónakháznak ad otthont. A sziget partja ideális terepet biztosít a vízre szállásra. Hajónkkal elindulhatunk a Kis-Dunán, ahol a Gesztenye fasor és a Kis-Duna sétány fogja közre a folyóágat, és a Kossuth Lajos-híd alatt áthaladva kiérünk a Dunára. A sodrással ellentétes irányba evezve láthatjuk a kedvelt piknikezőhelyet, a Sobieski sétány mellett elterülő Erzsébet parkot, és az afölött tornyosuló Bazilikát. Tökéletes helyszíne egy kellemes pikniknek. A sétány déli irányba beletorkollik a platánok által határolt Kis-Duna sétányba, amely egy hídon át kapcsolódik a príma-szigeti Nagy-Duna sétányhoz, majd azt átszelve ismét a Kis-Duna sétányon találjuk magunkat. Nagyon hangulatos kerékpártúra, futó és sétaútvonal. 

Pár szó a településről

Esztergom a Pilis lábánál fekszik, a Közép-Dunántúl legészakibb települése, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park székhelye. A Duna 18 km hosszan terül el a városon belül, de nem egyeduralkodó. Számos más folyóvíz, patakok, kutak hálózzák be a települést. Legmagasabb pontja a Várhegy, amely otthont ad a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyháznak. 

Nevezetességek, látványosságok

Esztergomi bazilika

Hivatalos nevén a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, amelyet 1822-ben kezdtek építeni, és 1856-ban szenteltek fel. A helyén álló, és a történelem viharaiban elpusztuló templomot még Szent István király építtette. 100 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. A legvarázslatosabb kilátás Párkányból nyílik rá, a dunai panorámával.

Szent István szobor

Első királyunk megkoronázásának állít emléket ez a 2001-ben felavatott, Melocco Miklós világhírű építész által alkotott monumentális műalkotás.

Duna Múzeum

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató módon kerül bemutatásra az élet körforgásának legfőbb feltétele, a víz.


Történelem

Már az ókori Rómában is jelentős határtelepülésnek számított. A honfoglaláskor fejedelmi székhely, majd első királyunk, Szent István koronázásának helyszíne. A tatárok teljesen elpusztították a települést. Az újjáépülés során városiasodás, gyors fejlődés vette kezdetét, számos tudós, művész tette akkoriban tiszteletét a városban. A török miután bevette Esztergomot, számos minaretet, dzsámit, török fürdőt épített, amelyek egy része fennmaradt az utókornak.

1891-ben megnyílt Esztergom és Párkány között a Mária Valéria híd, amelyet a II. világháborúban felrobbantottak és csak 2001-ben építettek újjá. 1952-ben Esztergom elvesztette megyeszékhelyi rangját.

Tudta-e?

A Várheggyel szemben állt a Szent György-hegy, amelyet azonban a bazilika építésekor teljesen széthordtak építőanyagnak.

Programok

Aquasziget

Kültéri medencéivel, fedett élményparkjával kínál remek strandélményt télen-nyáron.

Esztergomi lecsófesztivál

Ki ne szeretné a nyár ételét? Akár még versenyre is kelhetünk vízitúra társainkkal, hogy elnyerjük a Lecsókirály címet. A főzéshez a hangulatot a jó társaságon kívül a különböző koncertek és előadások biztosítják.


Étel — ital

Puzzle Bár

A vacsora mellé kitűnő szórakozást biztosít társasjátékaival. Az élményközpontban találunk szabadulószobákat is, továbbá remek kézműves sörök, helyi borok és kávékülönlegességek is szerepelnek a menüben.

Mediterraneo

Könnyed ízek, minőségi alapanyagok, mindez mediterrán hangulattal megspékelve.

Isler Bakery, Bistro and Kitchen

Fiatalos, lendületes hangulat igazi bisztróételekkel, minőségi alapanyagokból.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, úszás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Vaszary Kolos Kórház
2500 Esztergom, Petőfi Sándor utca 26-28.

(33)313-063

Gyógyszertárak

Platán Gyógyszertár
Mátyás király u. 30 · (33) 500 275

Kolos Patika Bt.
Petőfi Sándor u. 30 · (33) 523 010

Kersi Patika Bt.
Kossuth Lajos u. 41 · (33) 509 170