Ahol meghajlik a Duna

Dömös

Dömös Megállóhely

2027 Dömös, Kossuth Lajos út 1.

Dömös a Dunakanyar egyik legszebbnek mondott települése. Mind vízen, mind pedig szárazföldön számos csodás természeti szépséget fedezhetünk fel. A dunai vízitúrázók az egyedi hangulatú parton való kikötést követően felfedezhetik a Pilis dömösi látnivalóit. Ide tartozik a közkedvelt kirándulócélpont a Rám-szakadék, a Vadálló kövek, és a legvarázslatosabb dunai látványt nyújtó Prédikálószék.

Mit érdemes tudni?

Dömös a Dunakanyar egyik legszebbnek mondott települése. Mind vízen, mind pedig szárazföldön számos csodás természeti szépséget fedezhetünk fel. A dunai vízitúrázók az egyedi hangulatú parton való kikötést követően felfedezhetik a Pilis dömösi látnivalóit. Ide tartozik a közkedvelt kirándulócélpont a Rám-szakadék, a Vadálló kövek, és a legvarázslatosabb dunai látványt nyújtó Prédikálószék. Utóbbiak a Duna-Ipoly Nemzeti Park részei, számos ritka növényfajnak adnak otthont. Dömöst is érinti a Duna menti kerékpárút, ez a kb. 2870 km hosszú, 8 országot érintő túraútvonal, 2019-ben pedig elkezdődik a Dömös-Szentendre közötti kerékpárút építése. Aki további sportolásra vágyik, annak a Zöld Pont Tenisz és Szabadidő Központban van lehetősége teniszezésre és minigolfozásra.

Pár szó a településről

Dömös Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb oldalán helyezkedik el. Több uralkodónk is itt építtette fel vadászkastélyát és palotáját. Itt állt I. Béla udvarháza is, aki alatt a krónika szerint itt omlott össze a trón, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy belehalt. Dömösről nyílik a Dunakanyarra az egyik, ha nem a legszebb kilátás. 

Nevezetességek, látványosságok

Malomgaléria

A Malom-patak melletti épületben bemutatásra kerül Dömös története, és kiállításra a helyi művészek alkotásai.

Prépostság romjai

Az Árpád-házi királyok által építtetett kastély és prépostság egy része még ma is megtekinthető, köszönettel az 1970-es években végzett ásatásoknak és hiteles helyreállításuknak. 

Szentfa-kápolna

A kápolna helyén közel másfél évszázada egy fa állt, amelynek a tövében üldögélve többeknek megjelent maga Szűz Mária és a Kisjézus. A fát zarándokok sokasága kereste fel, így azonban felbolydult a falu rendje. Emiatt kivágták a fát és helyén évtizedekkel később felépítették a kápolnát.


Történelem

Mint többször is említésre került, Dömös az Árpád-házi királyok egyik kedvenc üdülőhelye volt. A település életében sokáig igen kiemelkedő szerepe volt a királyok által alapított prépostság, amelynek épületét 1541-ben, Buda elfoglalását követően felégette a török, Visegrád és Esztergom elfoglalását követően pedig végleg elpusztult.

Tudta-e?

Dömös szülötte a háromszoros ENSZ Bélyegterv díjazott Vertel József grafikusművész, akinek mintegy 500 magyar bélyeg tervezését köszönhetjük.

Programok

Dömösi Zöld forgatag

A Duna-Ipoly Nemzeti Park által szervezett családi program, ahol túrák és játékos vetélkedők során megismerkedhetünk a térség természeti, kulturális hagyományaival. Kicsiket és nagyokat is várnak az állatsimogatásra, a madárgyűrűzés bemutatására, és a Cincér piacra.

Étel — ital

Három nyulak vendéglő

Remek konyhával és pazar kilátással rendelkező terasszal várja vendégeit a kemping egyetlen vendéglője. 

Vad-Fa-Ló

A Rám-szakadék felé vezető erdei úton, a nagy túrához energiát a Vad-Fa-Ló büfében gyűjthetünk. Igazi különlegességekkel találkozhatunk, mint például a szarvasburger.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, túrázás, hegymászás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

2500 Esztergom, Hősök tere 1.
(33)313-063.

Háziorvosi rendelő:

2027 Dömös, Szent István utca 13-15.

Gyógyszertár

2028 Pilismarót, Rákóczi utca 36.