A dunántúli alföldi város

Bölcske

Bölcske Dunaparti csónakház

7025 Bölcske, Hrsz. 0166/1
Telefon: +36 20 298 0748 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

A nyugodt, a vadregényes, a romantikus. Nem véletlenül lett a város mottója „Pihenj meg nálunk Vándor, ne hajszold úgy az életet!"

Duna megközelíthető közútról, illetve kalandosabb úton, a faluból indulva az erdőn keresztül is. Itt vízrebocsáthatjuk hajóinkat és más dolgunk nincs is, mint evezés közben megcsodálni az egyedi, több védett fajjal rendelkező növény- és állatvilágot. Bölcske Duna-partja csendes, zeg-zugos. Itt a víz az úr. Aki a szárazföldön is sportolni vágyik, annak remek lehetőség a kiépített bicikliúton való kerékpározás, kocogás, illetve túrázás a Bölcskei Tátorjánosban, hivatalos nevén a Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, vagy a Bölcskei Nőszirmos Természetvédelmi Területen.

Bölcske Dunaparti csónakház

Közterületen helyezkedik el Nem
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Imaház
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Ivóvíz Csak palackozott
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött
Közösségi helyiség kapacitása 40 fő
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kenu, horgász csónak
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Bölcske nemcsak földrajzilag számít sokszínű településnek dombságával, síkságával, nádasaival, ártéri erdeivel, keleti határán a Dunával, és annak vadregényes, nyugalmat árasztó holtágaival, a sportolásra, aktív kikapcsolódásra vágyók is számtalan lehetőség közül választhatnak. A Duna megközelíthető közútról, illetve kalandosabb úton, a faluból indulva az erdőn keresztül is. Itt vízrebocsáthatjuk hajóinkat és más dolgunk nincs is, mint evezés közben megcsodálni az egyedi, több védett fajjal rendelkező növény- és állatvilágot. Bölcske Duna-partja csendes, zeg-zugos. Itt a víz az úr. Aki a szárazföldön is sportolni vágyik, annak remek lehetőség a kiépített bicikliúton való kerékpározás, kocogás, illetve túrázás a Bölcskei Tátorjánosban, hivatalos nevén a Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, vagy a Bölcskei Nőszirmos Természetvédelmi Területen.


Pár szó a településről

Bölcske területe közigazgatásilag a Dunántúl része, azonban talajszerkezete, táji jellege miatt földrajzilag az Alföldhöz sorolható. Dunántúli mivoltát erősítik ugyanakkor a bölcskei dombok, amelyek egyik se sem éri el ugyan a kétszáz métert, de a köznyelv“hegyekként” nevesíti őket. A Tolnai borvidék és a Tolnai Borút Egyesület tagja is, mintegy 400 pincéből és présházból álló pincefaluval rendelkezik, ahova a sportolásban, kirándulásban megfáradt utazó igazi vendéglátásban, finom borokban részesülhet. Galgózy Károly mezőgazdasági szakíró a 19. században jegyezte le „A bölcskei borok szinte a jobbak közül valók, Bölcskén kiváló szorgalom fordíttatik a bortermelésre.”


Nevezetességek, látványosságok

Dr. Soporni Sándor Római-kori kőtár

A pár éve épített kőtár ad otthont az első magyarországi víz alatti régészeti feltárások során felszínre hozott oltárköveknek. 

Szent András kastély

A csodás parkerdőben, tavakkal, fákkal körülvett területen fekszik a kastély, amely vendéglátó-és szálláshelyként is funkcionál.


Történelem

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a település a honfoglalás óta lakott városnak számít. 

Tudta-e?

A Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Területen, annak is a löszvölgyében virágzik a fokozottan védett tátorján, melyet Magyarországon sokáig kihaltnak hittek.


Programok

Kikelet futás és túra

Idén 4. alkalommal került megrendezésre ez a közösségi és nem verseny tájfutó rendezvény, ahova várnak minden magát kipróbálni kívánó kicsit és nagyot. 

Bölcskei falunap

Idén jubileumi 25. falunapját rendezi meg Bölcske, ahol a falubeliekkel közösen játékos programokon vehetünk részt, kis betekintést nyerve a település életébe.


Étel — ital

Rakpart étterem

Bölcskétől pár kilométerre, Dunaföldváron található, amely pazar környezetben, a Duna-parti sétányon várja a halételekre és egyéb, házias ízekre vágyókat. 

Akasztói Halászcsárda

Az Alföld felé indulva 36 kilométer utazás után igazi idilli környezetben találjuk a halászcsárdát, ahol a halételek rajongói kedvükre válogathatnak a különleges fogások közül.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, túrázás, futás, kerékpározás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Paks, Tolnai u.2.

Háziorvos

7025 Bölcske, Paksi u. 12.

Gyógyszertár

Szentlélek gyógyszertár
Bölcske, Kossuth L. u. 11.