A halászlé fővárosa

Baja

Kajak-Kenu Pont Baja

6500 Baja, Petőfi-sziget - Május 1 sétány vége , Hrsz. 1247791
Telefon: +36 30 682 9054 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 3

Színpompás szigetek, árnyas árterek adják az esszenciáját bajai vízitúránknak.

A bajai Petőfi-szigeten található megállóhely ideális kiindulópontja a Dunán tett vízitúráknak. A megvalósult beruházás elősegíti a térségi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltééséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és a bajai lakosok is.

Kajak-Kenu Pont Baja

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1479
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 250 m-en túl, de 500 m-en belül
Közeli szálláshely neve Bajai vízisport centrum
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 50 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött
Közösségi helyiség kapacitása 20 fő
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak-kenu, sup, sárkányhajó
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 1800 m

Mit érdemes tudni?

A nagyszerű vendéglátóhelyeiről, rendezvényeiről, kikapcsolódási, kirándulási, sportolási lehetőségeiről és a Kiserdő Kalandparkról ismert Petőfi - szigetet, valamint a Pandúr Ökoparknak helyszínt adó Pandúr-szigetet 2015. óta gyalogos és kerékpáros híd köti össze a Sugovica felett. A Petőfi-sziget igen bőkezűen bánik a vízisportok szerelmeseivel. Számos helyen van lehetőség hajózásra, remek szórakozás magának a szigetnek a körbeevezése, továbbá kedvelt úticél a csatornán leereszkedve a termálfürdővel rendelkező Nagybaracska. Varázslatos, szinte mesebeli élményt nyújtanak a Gemenci erdő mellékágait felfedező túrák, ahol megcsodálhatjuk Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdeje növény- és állatvilágának sokszínűségét, és ha szerencsénk úgy hozza, akár hűsölő szarvasokat és vaddisznókat, valamint a védett állatok közé sorolt fekete gólyát és réti sast is megpillanthatunk a vízről.

Pár szó a településről

A kincses Bácska fővárosának is nevezett, Budapesttől 167 km-re délre fekvő Baja fontos dunai kikötő, és a legjelentősebb dél-dunai átkelőhely az országban. A várost kettészeli a Duna, és az így kialakult két fő részt pedig a köznyelvben csak bajai hídként emlegetett, a város szülöttéről elnevezett Türr István híd köti össze. Roppant fontos közúti és vasúti jelentőséggel bír, tekintettel arra, hogy kapcsolatot biztosít az Alföld és a Dunántúl között. 

Nevezetességek, látványosságok

Pandúr Ökopark

A Pandúr-sziget ad otthont a majd’ 1 hektár területen elterülő ökoparknak, ahol a térség érdekességeiről való ismeretszerzés mellett önfeledt kikapcsolódásnak is részesei lehetünk. Amíg a kiépített bográcsozó helyen fő a bajai halászlé, addig felmászhatunk az ötszintes kilátóra, vagy végiggyalogolhatunk a kicsiknek-nagyoknak remek élményt nyújtó mezítlábas parkon. 

Szentháromság tér

A velencei Szent-Márk térhez hasonlítják Baja jellegzetes bazaltkockákkal, négylevelű lóhere alakban kövezett főterét, amelynek közepén található Baja egyik legrégibb műemléke a Szentháromság-szobor. A térről pazar kilátás nyílik a Sugovicára, a szomszédos Petőfi-szigetre, és adja egyik helyszínét az idén XXIV. alkalommal megrendezendő Bajai Halfőző Fesztiválnak.

Kálvária-kápolna

A hatalmas, árnyas gesztenyefákkal díszitett Rókus utcában található a Kálvária-kápolna, ahol az első magyar hadügyminiszter, a bajai születésű Mészáros Lázár nyugszik. Az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Mészáros Lázár külhonban élt, és végrendeletében úgy rendelkezett, hogy nem kíván hazájába visszatérni mindaddig, amíg az ország területén idegen hatalom katonái tartózkodnak. Hamvait 1991. március 15. napján helyezték végső nyugalomra.


Történelem

Baja a honfoglalástól kezdve lakott településnek számít, első írásos említése az 1472. évből való. Azt, hogy a török hódoltság mit tett a várossal, egy magyar krónikás leírásából sejthetjük igazán:
"Jó Isten! Mily szomorú képet mutat az egykor legjobb, legtermékenyebb föld; mily elhagyatott itt minden, mennyi vad tanyázik a szántóföldeken és szőlőkben, mily ritka mindenfelé a földműves, ritka az állat, s a pusztaság végtelen."

Az osztrák felszabadítást követően is folytatódtak a város megpróbáltatásai a történelem viharaiban. A XVIII-XIX. században a vízi szállítás révén vált egyre fontosabb várossá, az Alföld legjelentősebb kereskedelmi, gazdasági és kulturális központjává. A II. világháború alatt nagy károk érték a várost, 1944-ben felrobbantották a bajai hidat, amelyet újjáépítését követően 1950-ben adtak újra át. Az 1956-os forradalom idején az év októberében Baján állították fel az első, a forradalmat dicsőítő emlékművet, amelynek maradványai ma is megtalálhatóak a Déri kertben. 


Tudta-e?

Baja város címerében található Ádám és Éva rajz a város egyik legfontosabb eseményét meséli el, mikor is Habsburg I. Lipót császár 1696. december 24. napján (Ádám és Éva napja) várossá nyilvánította a települést.


Programok

Bajai Halfőző Fesztivál

Idén 24. alkalommal kerül megrendezésre az évek során magát 4 napos programsorozattá kinövő fesztivál, amelyen az isteni halászlé és különböző halételek kóstolása mellett remek koncertekkel és előadásokkal várják az idelátogatókat.

Bajai Utcazenész Fesztivál

Baja városa egy különleges, színes programmal örvendezteti meg évről évre a város lakóit és a turistákat, amelynek keretén belül helyi zenészek “foglalják el” a város utcáit és a Szentháromság teret, hogy megmutathassák tehetségüket. A közönség által legjobbnak ítélt előadók díjazásban részesülnek. 


Étel — ital

Borbistro

Egy igazán különleges hely, különleges, csábító falatkákkal, kedves kiszolgálással. Aki valami igazán eredetire vágyik, mindenképp látogasson el ide, ahol természetesen bajai halászlét is felszolgálnak. 

Tesók Pizza

Finom tészta, minőségi feltétek. Szerencsére nem kell Olaszországig mennünk, hogy mindezt megkapjuk egy pizzában, elég Bajáig, a méltán közkedvelt Tesók Pizzáig elutaznunk.

Sugó parti lángossütő

Ha vízpart, akkor lángos, Baján pedig hol máshol fogyaszthatnánk el kedvenc strandételünket, ha nem a Sugovica partján, a híres lángossütőben.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, sárkányhajózás, tenisz, labdarúgás, horgászat, futás, kerékpározás, lovaglás, vadászat


Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

6500 Baja, Pokorny u. 6.
Vezető: dr. Ádám András
(79)325-000; (79)422-233

Gyógyszertár

Sugovica Gyógyszertár
Baja, Rókus u. 10.
Tel: 79/422-233/2061