Víztúra online oktatás - kajak alapok

Az egyik legizgalmasabb vízitúrázási forma a kajakozás. Rövidfilmünk azt meséli el, hogyan készüljünk fel egy kajaktúrára, mire figyeljünk túrázás közben és mik azok a legfontosabb szabályok, amelyeket be kell tartanunk, ha kajakba ülünk


A kajakot az Északi-sarki népektől, hétköznapi nyelven az eszkimóktól vette át a világ. Jellegzetessége a hagyományos csónakokkal szemben, hogy a hajótest felülről zárt, csak a beülőnél törik meg az egybefüggő felső rész. A másik jellemző tulajdonsága, hogy általában lábbal irányítható kormánylapátja van a hajó végén.

A túrakajakok többnyire egy- vagy kétszemélyesek. A kajaklapát egy szárból és két tollból áll. Így válik lehetővé, hogy a kajakos a hajó mindkét oldalán felváltva tudjon húzni/evezni. A kajaklapát mérete akkor ideális, ha magunk mellé állítva, felnyújtott kezünk első ujjpercéig ér. A lapátot úgy kell megmarkolnuk, hogy kezeink a lapát közepétől egyforma távolságra legyenek, karjaink pedig derékszögben hajlítva. Mindig figyeljünk oda evezés közben, hogy kézfejeink egyforma távolságra legyenek a lapát tollaitól.


HAJÓBA SZÁLLÁS, INDULÁS: 

- A kajakot lehetőleg annyi ember vigye a partról a vízhez ahány személyes az, így mindenkinek könnyebb, biztonságosabb a hajó mozgatása.

- A kajak vízre bocsátásnál a hajót mindig a folyásiránnyal szemben kell vízre tenni, és úgy elindulni vele. 

- A hajót ne terheljük túl, mert instabillá válik. Erre a legénység és a felszerelés kiválasztásánál is ügyeljünk. A csomagokat ajánlott a hajótesthez rögzíteni.

- Kajakba szállás előtt, tegyük a lapátot keresztbe a hajóra, a beülő rész elé. Egyik kezünkkel fogjuk meg a hajót, óvatosan lépjünk be a közepére, majd üljünk le az ülésre. Az optimális súlyelosztás érdekében fontos a helyes üléspozíció beállítása. Ha van lábtámasz, azt is állítsuk be úgy, hogy a térdünk enyhén hajlítva legyen. 

- Párosban az első evezős a vezérevezős és a kormányos is: ő diktálja a tempót, hozzá kell igazodni.


EVEZÉS:

- Egy jobbos forgatású kajaklapáttal úgy kell evezni, hogy a húzásoknál jobb kézben stabilan fogjuk a lapátot, a bal kézben pedig elforog a lapát szára. A balos forgatású lapátnál ugyanez ez az elv működik, csak fordítva. Fontos, hogy ne csak karból evezzünk, hanem használjuk a törzsünket is.


FORDULÁS/KANYARODÁS:

- A kajakokban gyakran van beépített kormány, amit lábfejjel lehet kezelni. Ezen felül természetesen az evezéssel is irányítható a hajó.

FONTOS TUDNIVALÓK:

- A folyó víz forgalmas hely. Indulás előtt ismerjük meg a helyi viszonyokat, különös tekintettel a vízi forgalomra és a természetvédelmi előírásokra. 

- Viharban, villámlásban ne legyünk a vízen! Kössünk ki, a hajót húzzuk ki a partra. 

- A természet csak addig szép, amíg vigyázunk rá, ne szemeteljünk. 

- Tilos az induló komp útját keresztezni, és figyelni kell a kompkötelekre is.


MIT TEGYÜNK, HA BEBORULUNK? 

- Ha beborulunk a vízbe a hajónkkal, ne essünk pánikba. 

- Az első dolgunk az legyen, hogy megszámoljuk, megvagyunk-e mindannyian. A legfontosabb az életmentés. Ha a veszély elhárult, egy határozott mozdulattal fordítsuk vissza a hajót a hossztengelyénél fogva, a hajóba kapaszkodva ússzunk ki a partra. Ha a körülmények lehetővé teszik, szedjük össze a csomagjainkat, és tegyük vissza a kajakba. 

- A hajóból a vizet kimerhetjük, vagy a hajótestet óvatosan megemelve kiönthetjük. Ügyeljünk rá, hogy a művelet közben nehogy megroppanjon a hajótest, vagy mi magunk megsérüljünk.


KIKÖTÉS:

- Sodrásban vagy erős szélben lassan és óvatosan kell a kikötési pontot megközelíteni, folyásiránnyal szemben. A lapátot tegyük keresztbe a hajón, és kezünkkel a hajó beülőjére támaszkodva lépjünk ki belőle. 

- A vízitúrák olyan felejthetetlen közösségi élményt és sajátságos hangulatot kínálnak, amely egyedülálló az aktív kikapcsolódások között. Ráadásul, közben megismerhetjük hazánk legszebb, legérintetlenebb természeti tájait is. És, hogy merre túrázzunk? A vizituratervezo.hu honlap segítségével könnyen megtervezhetjük túránk részleteit és útvonalát. Jó evezést és kellemes túrázást!