Vízitúra online oktatás - Mit vigyünk magunkkal egy vízitúrára?

A legnépszerűbb nyári szabadidős tevékenység a vízitúrázás. A gyalogos és kerékpáros túrák mellett ezen élhetjük át a legjobb élményeket - hiszen nem csak a társaság, a vízen töltött idő, a közös evezés hangulata és az esti tábortüzek mind olyan emlék, amelyeket szívesen idézünk fel még évek múlva is. Oktatófilmünk azért készült, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.


Ahhoz, hogy a vízitúra alatt jól érezzük magunkat, nem szabad időt és figyelmet spórolni a felkészülésen. Fontos, hogy kipróbált, strapabíró felszerelést vigyünk magunkkal, hiszen hiába számít a fő szezonnak a nyár, bármikor előfordulhat csapadékos vagy hűvösebb idő. A felszerelés vízállóságáról viszont nem csak egy váratlan zápor miatt kell gondoskodnunk, hanem egy esetleges beborulás esetére is. 


A vízen töltött időszakban különösen figyelnünk kell a megfelelő napvédelemre, hiszen fokozottan ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak. A naptej mellett a hosszú ujjú, jól szellőző felsőruházattal védhetjük felsőtestünket, vállunkat a leégés kellemetlen tüneteitől, egy kalappal és folyamatos folyadékbevitellel pedig a napszúrást előzhetjük meg.


A túra előtt tájékozódjunk az időjárásról és állapítsunk meg a tervezett túra útvonalát, pihenőhelyeket, sátorozóhelyet, hogy figyelhessünk a túra ritmusára, időbeosztásunkra, hogy ne kelljen sötétben táborhelyet keresnünk. A hajóba pakolásnál ügyeljünk a megfelelő súlypontra, a túrát pedig egy felelős, vízitúra-vezetői oktatásban rendelkező, gyakorlott személy vezesse. A túrák tervezéséhez kiváló eszköz a vizituratervezo.hu amelyen nem csak a megállóhelyeket, hanem a környékbeli látnivalókat, vendéglátóhelyeket is megtaláljuk.


További fontos tudnivalók a vízitúrázásról:

Kenu alapok

Kajak alapok

SUP alapok