Vízitúra az Öreg-Túron

Ma már népszerű szórakozásnak számít az utazás, egyre többen járják a nagyvilágot, s látnak megrázóan szép, vad tájakat, hatalmas hegyeket, végtelen erdőket, lenyűgöző természeti tájakat. Elutazás előtt, ahogy az utazásra készül az ember, megtervezi, merre vezet majd az útja, milyen helyszíneket látogat majd meg - a felkészüléssel talán kicsit el is veszik a felfedezés öröme. Mert annyi fotót, leírást találni a világhálón, hogy maga a túra csak egy ismétlésnek tűnik.

Ezt a felfedezés-érzést, amit a túlzott információáramlás megfoszt tőlünk, ezt megismést szeretné átélni minden utazó,  aki távol tájakra indul - de csak aztt látja viszont, amit az instagramon már ezerszer. Szinte már le is mondtam ennek a gyermeki öröméről, álmomban nem gondoltam volna, hogy Kelet-Magyarországon mégis megtalálom. Mert tudtam a Túrról, amit a Wikipédia leír, hogy az Erdélyi-szigethegységben ered, hogy a Szatmári-síkságon több ágra szakad, hogy megihlette Petőfit és hogy a szabályozások során még újabb medret ástak neki. De ezek a tények egy picit sem készítettek fel arra a csodára, ami itt várt rám.


A Vízivándor Tábor fontos célja, hogy megszerettesse a felnövekvő generációval a vízitúrázás szépségét. Persze, ezt lehet a sokak által ismert Dunakanyarban vagy a meseszép Mosoni-Dunán esetleg a varázslatos Bodrogon - de a hazai vízitúra helyszínek között mindenképp dobogós az Felső-Tisza túra egyik kalandos napját jelentő Öreg-Túr. Olyan hangulata van ennek a vékony kis folyónak, ami örökre megragadja az embert, olyan nyugalom és harmónia árad árnyas kanyarulataiból, ami vonzó alternatívát jelenthet a már eszeveszett gyorsaságba született fiatalok számára - így is lehet értékes élményeket szerezni.


A Túr ideális vízitúra-terep - sodrása alig van, nem leselkednek ránk objektív veszélyek, a gyakorlatlanságból származó kis hibákat is könnyen ki lehet korrigálni, mindenképpen sikerélménnyel ajándékoz meg a túra végén. A gyerekek megismerkedhetnek a lapátolás szépségével, a természet értékeivel és a szabadban töltött idő alatt megtanulnak vigyázni környezetükre. 


Az Öreg-Túron evezni olyan, mintha egy érintetlen dzsungelt fedeznénk fel, de az őserdők áthatolhatatlan sűrűjéhez képest itt szinte egy tündérmese illusztrációjának is beillő szépségű vidéken evezünk át. Ha igazán különleges élményre vágyunk, akkor mindenképpen járjuk végig Magyarország egyik legszebb vízi útját, mely a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része.