Vadvízország csodás tájain - a Szigetköz

A Szigetköz kiváló hely a vízitúrázásra - könnyű, egynapos kalandozásoktól a hosszú, nomád vízi vándorlásokig minden korosztály és túrázó megtalálja a számára megfelelő kihívást.


Az Alpokból és a Kárpátok hegyeiből érkező folyók formálta ősi táj, a Szigetköz tele van élettel és értékekkel. A Duna, a Morva, a Nyitra és a Vág a Kisalföldre érve megpihen - lerakja a hegyekből szállított hordalékát, termékennyé téve, feltöltve ezt a medencét, majd ezer ágra szakadva, apró és nagyobb zátonyok, szigetek, öblök, oldalágak sűrű hálózatát alkotva halad tovább komótosan. 

Ezerarcú tájat hoztak létre ezek a vízek, erdők, szigetek ezreit, Európa második legnagyobb folyami szigetvilágát. A vadon saját törvényeit tisztelettel elfogadó, hagyományos gazdálkodást, halászatot folytató ember évszázadokig békésen élt ezen a tájon, harmóniában a Természet erőivel.  

A pákászok, csíkászok, a legelők között a gulyát úsztatva hajtó pásztorok csak ritkán hagyták el vadvízi birodalmukat - szinte idegennek érezték magukat a mezővárosok utcáin. Évszázados tevékenységük nem tett kárt a terület értékeiben - a Szigetköz rengeteg fokozottan védett növényfajnak, ritka állatvilágnak nyújt menedéket ma is. Pedig a modern ember mostohán bánt az itt megmaradt vízi világ értékeivel - a folyószabályozások, a vízlépcsők megtépázták ezt a csodás vadvilágot.


Bár a kiépített kerékpárutaknak hála, bringánk nyergében is felfedezhetjük a Szigetköz csodás tájait, a legszebb arcát mégis a vízről mutatja a vidék. A Vízivándor program keretében most Dunaszigettő Ásványráróig járhatják be a gyerekek ezt a vadregényes vidéket, szakvezetéssel kísérve, biztonságos körülmények között szerezve felejthetetlen élményeket. A túrárákra itt tudnak jelentkezni iskolák, osztályok, diáksportkörök: http://palyazat.vizivandor.hu/


Fotók: Pál Szilvia