Szörfkajak a Bodrogon - Nelo 510

A legendás Nelo kajakgyártó cég egyik legvagányabb kajakja, pontosabban surfski hajója a sokoldalúan használható 510 modell. A Bodrogon próbáltuk ki ezt a sebesen surranó, különleges alakú kajakot.


A Bodrog vízitúra szempontból az egyik legkülönlegesebb folyó - lassú folyású, sima tükre ideális helyszín a víz szerelmesei számára. Ezen a varázslatos folyócskán próbáltuk ki ezt a különleges kajakot.

A surfski Ausztráliában és Dél-Afrikában kezdte karrierjét, de azóta már nagyon elterjedt, népszerű modellé vált, A hajóba nem beülünk, hanem rá, a kissé magasabb súlypont miatt elsőre instabilnak tűnik, de néhány perces összeszokást követően már nagyon kezes jószággá válik értő kezekben.


A robusztus,  polietilénből készült hajó már látványra is nagyon kellemes, de a lényeg a kopásálló és tartós alapanyagban, és a gyors siklást lehetővé tévő felületkezelésben van - ez teszi egyedivé ezt a 510 centiméter hosszú hajót, amely nagyon sokoldalúan használható. A hajótestbe rejtett kormány egyenesebb futást, könnyebb irányíthatóságot eredményez, nagy segítség a kezdő kajakosok számára - de a gyakorlottabbak túrázók nélküle is kiválóan irányíthatják a hajót. 


A surfski lényege az alacsonyabb hullámok között száguldás - a hajó alakjának és egy kis lapáttechnikának köszönhetően a sekélyebb óceáni strandokon szerezhetünk vele emlékezetes siklás-élményeket. Emellett igazi allrounder modell - műanyag alapanyagának köszönhetően nem bántja a sziklás partra szállás, gyorsasága és stabilitása miatt pedig akár túrázni is vihetjük. A csomagoknak kis rekesz áll rendelkezésre, valamint feltűnő színű gumizásával kívülről rögzíthetünk rá hordót vagy drybag-et. 


A hajót Oscar Chalupsky, tizenkétszeres kajakvilágbajnok közreműködésével tervezett hajó nagyon könnyű - 12 kilogrammot kell csak megmozgatunk, így könnyen feltehetjük a kajaktárolóra vagy egy autó tetőcsomagtartójára. Az orr és a tatrészen található, a kajak felületébe elegánsan belesimuló fogantyú egyszerű hajópakolást tesz lehetővé. A kényelmes lábtámasz hosszú távú evezéseket tesz lehetővé, egy konzolon erre akciókamerát vagy vízálló telefontartót rögzíthetünk. 


Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy egy nagyon stabil és gyors, könnyen kezelhető és tartós surfski a Nelo 510, amellyel minden szempontból meg leszünk elégedve. A Tokaji Vízitúra Központban ki is próbálhatók ezek az eszközök!


További képek: