Ragadjunk lapátot!

A közelmúltban ért véget egy több évig tartó, összehangolt vízi turisztikai fejlesztési program, amelynek eredményeként a szakemberek reményei szerint megint többen ülnek kajakba, kenuba a Bodrogtól a Kőrösökön át a Balatonig. A Turizmus.com cikkében a fejlesztések legfontosabb elemeit vesszük sorra.

Az eredeti cikk elérhető a Turizmus.com oldalon.

A vízi turizmus az utóbbi néhány évben újra reflektorfénybe került – részben az erősödő nemzetközi trendek: az egészség- és sportturizmus, a rekreáció jelentőségének növekedése a nyaralás során, illetve a természeti értékek újrafelfedezése miatt.
A SUP megjelenése és dinamikusan növekvő népszerűsége vagy a nemzeti parkok tudatosabb viszonyulása a turizmus felé is jótékony hatást fejt ki. Ugyanakkor fejlesztések váltak szükségessé a szűk keresztmetszetek feloldására.

A vízitúra-szervezők tapasztalatai alapján általánosságban elmondható, hogy a hazai vizeken a 90-es évek végétől a megfelelő színvonalú, vízparti szolgáltatások hiánya miatt hektikussá váltak a szervezett túrák, szigetszerű volt a működés.

Ezért a fejlesztések során olyan átfogó hálózatokban és globális támogató funkciókban is kellett gondolkodni, melyekre korábban nem álltak rendelkezésre források. A Széchenyi 2020-as fejlesztési ciklusban (2014–2020) több operatív programban is nevesítve lettek lehívható források a vízi turizmus fejlesztésére.
A most lezárult programok a szakértők véleménye szerint katalizátorként hathatnak a teljes magyarországi turizmusra, hogy a vizes programok méltó helyre kerüljenek a programkínálatban.


Megfelelő infrastruktúra, képzett vezetők és a tájékozódást segítő alkalmazások is szükségesek a vízi turizmus felvirágoztatásához
Fotó: Kovács Attila


Megújuló kikötőpontok, eszközfejlesztések

Az említett időszakban a GINOP- és VEKOP-programok keretében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is több projektben részt vett, hogy szálláshelyeket, kikötőpontokat fejlesszen a partnerekkel, egységes eszközparkokat hozzon létre, marketing- és más, globális technológiákkal támogassa a túrázókat, túraszervezőket.

Az alábbi projektekben több mint ötmilliárd forint értékben sikerült számos vízitúra-megállóhelyet fejleszteni, amely a meglévő vízparti kempingek, sportklubok vagy új helyszínek infrastruktúra-fejlesztését, hajók, lapátok, mentőmellények, hajószállítók beszerzését jelentette.

Ezek a programok általában a klasszikusan ismert vízi desztinációk mentén valósultak meg:
Felső-tiszai vízi turisztikai fejlesztés (GINOP-7.1.9-17) (Tiszabecs, Szabolcsveresmart, Rakamaz, Tokaj) vízitúra-megállóhelyek
A Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése (GINOP-7.1.2-15) (Tiszabecstől Tiszacsegéig) 14 vízitúra-megállóhely újult meg
Az Alsó-Tisza és a Körösök vízi turizmusának komplex fejlesztése (Szolnoktól, illetve Gyulától és Sarkadtól Szegedig) 12 vízitúra-megállóhely újult meg
A Felső- és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése (Komárom, Lábatlan, Esztergom, Dömös, Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja) részben infrastruktúra-, részben eszközfejlesztés
A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése (Budapest és Pest-megye) 15 vízitúra-megállóhely újult meg
A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése (Siófok, Zamárdi, Balatonszemes, Fonyód, Keszthely, és Tihany) 6 vízitúra-megállóhely épült
Ezen fejlesztések egyik zászlóshajója a Tokaji Vízitúra Központ, ahonnan könnyen elérhető a Bodrog ártér, az egyik legnépszerűbb vízitúra-desztináció hazánkban. Itt hajóbérlési és sátrazási lehetőség van, minőségi öltözőkkel, vizesblokkokkal.


Magyarország folyóinak és tavainak jelentős része ideális adottságokkal rendelkezik a vízi túrázók számára
Fotó: Kovács Attila


Segítség a világhálón

A fenti fejlesztési programok keretében a turizmust kiszolgáló webes alkalmazások is készültek, ezek egy része már működik, másik része 2022 tavaszára válik elérhetővé. Már a hazai vízi turizmust szolgálja az MKKSZ vízi turisztikai integráló oldala a Hazai Vizeken szlogen alatt futó https://evezzitthon.hu/ oldal. Itt lehet folyók és tavak mentén megállóhelyekre keresni, térképen tervezni a vízi túrákat a megállók ismeretében. Fejlesztés alatt van még a Vizicsizma.hu oldal, mely a már ismert szálláshelyfoglaló applikációk mintájára a hajóbérlések online ügyintézését fogja támogatni.
A VíziKÉK mobilapplikáció pedig segíti a túrázókat az útvonalakon a tájékozódásban, megmutatja a kikötőket, a megállóhelyeket, az elérhető szolgáltatásokat. Az app a túrázók által teljesített útvonalat elmenti, a megtett szakaszokért pedig jelvényeket, pontokat szerezhetünk.

Önkormányzati fejlesztések

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokon (TOP) belül, mint helyi, gazdaságélénkítő lehetőség fejlesztéseként került sor számos beruházásra, ahol az MKKSZ kötelező szakmai szereplőként lett nevesítve. Ezen programok nagy része önkormányzati fejlesztésként valósult meg, egyedi elképzelések mentén.

A „Bodrog varázsa" projektben Sárospatak város önkormányzata alakított további négy településsel (Felsőberecki, Bodrogolaszi, Olaszliszka, Szegi) konzorciumot, hogy Magyarország egyik legbékésebb folyója mentén támogassa a hálózatos vízi turizmus fejlődését.

Egy sárospataki hétvégén a változatos programlehetőség mellett opcióként helye van a kisebb-nagyobb evezős programoknak is.
Szintén TOP-os fejlesztés volt a „Pátkai tó legendájának nyomában" című projekt, ami nem egy hagyományos vízi turisztikai útvonalon valósult meg. A Velencei-tó vízpótlása miatt felértékelődött Pátkai-víztározó egy elszigetelt vízfelület ugyan, de alkalmas arra, hogy a környékbeli érdeklődők itt tegyék meg az első evezőcsapásokat, és kapjanak kedvet az ország nagyobb vizeinek felkeresésére. A víztározón lehet kenut bérelni, és a vízről is megtekinteni a változatos madárvilágot, vagy a tározó eredeti, római kori gátjának a ma is látható maradványait.

...

A teljes cikk a Turizmus.com oldalán olvasható.