Ökotúra a javából - a Tisza-tó kajakkal

A Tisza-tó egy nagyon különleges hely - bár egy duzzasztóműnek köszönheti létezését, mégis a Természet szépségeinek gazdag tárházát találjuk meg itt. Az UNESCO Világörökség részét is képező vízi birodalom egyedül álló kajaktúrák helyszíne.

A Tisza-tó nem egy egységes, hatalmas vízfelület - több medencére, erdős szigetekre, folyószakaszokra tagozódik, így elképesztően változatos vízi világgal ismerkedhetünk itt meg. A lelkes ChiliOutdoors csapat túráin készült képek hűen visszaadják e csodás terület egyedül álló varázsát.


A Tiszafüredről induló evezésen megcsodálhatjuk a Tisza-tó vadregényes természeti szépségeit, felfedezhetjük legtitkosabb zugait is. Bár a Tisza-tó az emberi tevékenységnek köszönheti létét, árvízvédelmi és energiatermelési célok vezették a mérnökök munkáját a tervezés során, egy olyan hangulatos vízi élőhely jött létre, amely szinte egyedül álló értékkel bír. 


Az egymástól kolokános felületekkel, erős szigetekkel elválasztott medencékben 150 madárfaj és 55 halfaj talál menedéket, köztük számtalan ritka és védett élőlénynek nyújt otthont ez az ember és Természet különleges együttműködéséből megszületett táj. A Hortobágy Nemzeti Park részeként ez a különleges státuszú, Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó terület az UNESCO Világörökség részét is képezi.


A kajakozás vagy épp a kenutúra nem csak azért kellemes módja e vadon felfedezésének, mert közben sportosan töltjük szabadidőnket, hanem azért is, mert így károsítjuk a legkevésbé az élőhelyet. Nem zavarjuk meg zajjal, égéstermékekkel a itt élő organizmusok életközösségét, élményeinkhez saját erőből és a lehető legkörnyezetbarátabb módon juthatunk hozzá.  


A Tisza-tó labirintusában jól jön a helyismerettel rendelkező vezető - így a ChiliOutdoors csapat kalauzolásával sokkal több élményben lehet részünk. A következő képek is egy ilyen, vidám hangulatú lapátolásokon készültek: