Múzeumlátogatás kenuval - a neszmélyi Hajóskanzen

A Duna huszadik század eleji látképéhez szervesen hozzá tartoztak a lapátkerekes gőzhajók. Az áru és személyszállításra használt, komótosan pöfögő monstrumokat mára már csak a romantikus filmeken vagy korabeli filmhíradókban láthatjuk - kivéve, ha ellátogatunk Neszmélybe, ahol személyesen találkozhatunk ezekkel az ódon szerkezetekkel.

A dunai hajózás legendái a neszmélyi Szent Ilona öbölben horgonyoznak, emléket állítva a gőzösök hőskorának. A két legszebb hajó a Neszmély, mely az Óbudai hajógyárban készült, de a leghíresebb a Zoltán, melyet Linzben bocsátottak vízre 1869-ben, s 11 év híján egy évszázadig hasította a Duna hullámait, uszályokat vontatva.


A jelenleg a Parlament előtt kikötött Lajta monitor régebben szintén a neszmélyi Hajóskanzen gyűjteményét gazdagította. A Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány féltő gondoskodása óvja, szakértelme pedig újjávarázsolja ezeket az hajózástörténeti műemlékeket, melyeket munkájuknak köszönhetően az utókor is megcsodálhat. 

A neszmélyi Hajóskanzen a település felől is megközelíthető - itt egy hatalmas hajócsavart figyeljünk a 10. főúton haladva, ott kell a Duna felé lekanyarodni. De a Dunán evezve is megközelíthetjük ezt a különleges helyszínt, a neszmélyi templomtornyot figyelve tudunk beevezni a Szent Ilona öbölbe. Természetesen a hajók között kifeszített acélkábelek miatt nem ajánlott a közelükbe kenuzni, így tisztes távolból kerüljük ki a gőzösöket, kössünk ki, majd fedezzük fel gyalogosan a kiállított hajókat.


A lapátkerekesek mellett az izlandi haditengerészet Plankton osztályú tengeri egységét, a Vöcsök szárnyashajót és még számos hajózási érdekességet megcsodálhatunk itt a gazdag ismeretanyagot kínáló múzeum, fából készült tutaj, gyorsasági versenyhajó mellett. 


A Hajóskanzen vízitúra megállóhelynek is tökéletes, hiszen a Neszmély gőzösön szállás is található - a matrózkabinokban vagy épp a kapitányi kabinban mi is tölthetünk egy pár éjszakát, tökéletesen átélve az egykori hajózó személyzet körülményeit. Ha a csapat már nagykorú, akkor a közeli neszmélyi pincesor meglátogatása is a program része lehet! A szállásfoglalásért kattints ide.