Mi az a Vízivándor?

A jövő generációk szemléletét, egészségükhöz, a Természethez való viszonyát napjainkban határozza meg az a gondolkodásmód, amellyel felelősen állunk hozzá gyermekeink szabadidejéhez.


Gyermekkorunk legszebb élményeihez tartoznak a vízitúrákon evezve, táborozva, folyópartokon vagy a vízen kalandozva eltöltött pillanatok, így szinte kötelességünk ezeket az értékes perceket a jelen gyermekei számára is lehetővé tenni. Különösen fontos ez a törekvés akkor, amikor a valóságos világból egyre erősebb a hívás a virtuális, csak a képernyőkön létező élmények felé - egyre több fronton próbálják lekötni a mai fiatalok idejét és figyelmét a digitális ingerek.


Ezért kiemelt feladata a szülőknek és a pedagógusoknak tartós és emlékezetes élményeken keresztül megmutatni, mit veszik el, ha nem szánunk időt az aktív szabadidőre. Évek óta egyre népszerűbbek a vándortáborok a hazai iskolások körében - szervezett gyalogos, kerékpáros és vízitúrák keretén belül járhatják be Magyarország legszebb részeit a diákok, a lebonyolítás pedig nem csak a pedagógusok feladata, hanem szakavatott túravezetőket, minősített szállásokat és ellátást valamint költségtérítést is kapnak segítségül az felelős állami hozzájárulásnak köszönhetően.


A jól működő rendszer így válik hagyománnyá - idén is megnyílik a Vízivándor program pályázati felülete, ahol osztálykirándulásokra és önálló táborokra lehet pályázni. A Vízivándor program fő célkitűzése a kajak-kenu sportág és a természetjárás népszerűsítése. Az államilag támogatott program keretében a szervező pedagógusok minden segítséget megkapnak a tábor sikeres és biztonságos lebonyolításához, a túravezetést, a felszerelés bérlését, szállítását, a táborhelyek kiépítését és az ellátást is a Vízivándor program szakemberei végzik.


A pedagógusok számára egy vízitúra-csoportkísérői képzést is indít a Vízivándor, ahol a tanárok elsajátíthatják a túrák és kirándulások megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges tudást és evezésben, víztúra vezetésben való jártasságot szerezhetnek. A Vízivándor programok, azaz az osztálykirándulások és programok 2018 május 14 és augusztus 19. között kerülnek megrendezésre öt helyszínen, a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a Bodrogon, a Dunakanyarban Esztergomnál és Pakson.


A programokra minden alapfokú köznevelési vagy szakképzési intézmény pályázhat, a 19 év alatti korosztályban, a pályázati feltételeket, a pályázati adatlapot a http://www.vizivandor.hu/palyazati-kiiras oldaláról lehet letölteni. A vizivandor.hu weboldalon minden fontos információ megtalálható a helyszínekről, a túrákról és a pályázati feltételekről.