Megújult a Vadkacsa Vízibázis Leányfalun

A dunai vízitúrák kiváló kiinduló vagy pihenőpontjának számító Leányfalu a Szentendrei-szigettel szemben, a Duna nyugati partján, Szentendrétől északra található, mindössze 27 kilométerre Budapesttől. A Szentendrei-Duna folyása Leányfalun csendes, a galériaerdővel kísért partja kellemes hangulatú, nyugodtalmas, így pihenésre, feltöltődésre tökéletes. Hajóinkat szinte bárhol vízre bocsáthatjuk a víz sekélysége miatt. Az Eurovelo 6-os kerékpárút átvezet a községben, így két keréken bejárhatjuk szinte az egész települést, a bringázást kombinálva a vízitúrával.

A Vadkacsa számos generációnak legendás helyszín - a vízitúrázás nagy nevei közül sokan itt fogtak először evezőt a kezükbe, hogy aztán életre szóló szerelembe essenek a folyók-tavak vadregényes világával. Kevés élmény marad meg emlékeinkben olyan élénken, mint a hajnali indulások csendjében, a folyó felett gomolygó köd vagy épp a vízfelszín által megkettőzött naplemente. A leányfalui vízitúra bázis új épületét a legendás Wichmann Tamás emlékének ajánlották, a kenu sportág bajnokának, egy igazi példaképnek nevét viseli e hely. A Vadkacsa Egyesület Leányfalu hangulatos Duna-partján található, komoly hagyományokat ápoló civil szervezet, elkötelezett a vízitúrázás népszerűsítésben. A Karl May regényekből ismerős indián táborok hangulatát tökéletesen visszaadó vízitúra megállóhelyen kajakot és kenut bérelhetünk és még a felszerelések szállítását is megoldják, ha kérjük. A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című pályázati projekt keretében közép-dunai szakaszon (Budapest és Pest-megye) 15 vízitúra megállóhely újul meg. Több helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztés hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térségi vízi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az turisták és a helyi lakosok is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a VEKOP 4.1.1-15. Programban a Duna középső folyásának és fővárosi szakaszának vízitúra megállóhelyei kerülnek fejlesztésre. A beruházások fő célkitűzése, hogy a Duna víziturisztikai szempontból legfontosabb szakaszán minőségi vízitúra megállóhelyek jöjjenek létre, az ott található szolgáltatások pedig egyszerre szolgálják a lakosság és a térségbe érkező turisták igényeit is. A beruházás során megvalósuló fejlesztések üzemeltetéséhez kapcsolódóan számos új munkahely jön létre.

A 799.000.000 millió forint összegű európai uniós támogatás segítségével várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, egyben különleges lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére. A fejlesztés eredményeként a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődni fog.