Magyarország 10 legjobb vízitúra helyszíne

Hatalmas hegyek híján hétvégenként kalandra szomjazók konvojai hagyják maguk mögött az országhatárt, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. Vajon ők tudják, milyen szépségeket, természeti csodákat szalasztanak el azzal, hogy nem ismerik hazai vizeink értékeit?


1. A Mosoni-Duna

A nyugati irányból az országba lépő Duna folyása meglassul, sodrása megnyugszik. A hegyek közül kilépve a Kisalföldön ezer ágra szakadó folyó varázslatos vízi világot hozott létre, amely nagyon sérülékeny - megmaradása a vízállás függvénye. A tengernyi folyóág, kanyarulat és sziget sűrű ártéri erdőkkel borított mesevilága ideális vízitúra helyszín, ahogy ez kedvcsináló videónkból is kiderül. 


2. A Dunakanyar és az Ipoly

A Duna magyarországi szakaszának vitathatatlanul leglátványosabb szakasza a Dunakanyar. A legszebb természeti és kulturális látnivalókat akkor csodálhatjuk meg, ha Esztergomból indulunk, ahol a Bazilika tövében evezhetünk, majd kikötünk Dömösnél, Nagymarosnál, az északi szigetspiccen, majd Szentendrén fejezzük be a túrát. Klassz két napos túrát tehetünk úgy, ha Szobnál felevezünk Ipolytölgyesig az ott már lassabb folyású, de vadregényes Ipoly folyón - annak is legszebb részén vízitúrázva.


3. A Ráckevei-Duna

Kevesen tudják, hogy a fővárostól délre milyen csodás természeti értékek rejlenek. A Csepel-szigetet keletről ölelő ráckevei ág lassú folyású, nyugalmas vízi világ - kedves szigetekkel, és olyan, a vízről is megszemlélhető városokkal, mint Ráckeve. A természetközeli állapotát megőrző folyószakasz ideális kezdő vízitúrázók számára. 


4.Gemenc

Magyarország egyik leghíresebb nagyvadas területe a gemenci erdő. A gyönyörű, szinte a trópusokat idéző, homokos fövenyekkel és galériaerdőkkel kísért folyószakasz tavasztól késő őszig kínál emlékezetes helyszínt egy vagy több napos vízitúrákra. A szeptemberi időszak különlegessége a szarvasbőgés, mikor a bikák néha már kora este belekezdenek hangos koncertjükbe - egyedi, néha borzongató érzés kenuban ülve hallgatni a koronás fők vetélkedését. 


5. A Körösök

A Körösök vízgyűjtő területének nagy része Erdélyben található, majd az Alföldre érkező víztömeg már nálunk hozza létre a régen áthatolhatatlan mocsarak és sűrű erdők jellemezte vízi birodalmát. A folyószabályozásoknak köszönhetően e táj vadága sokat szelídült, de még mindig kiváló vízitúra helyszínt kínálnak e csendes, keskeny folyócskák.


7. A Felső-Tisza és az Öreg-Túr

Magyarország egyik ikonikus vízitúra helyszíne a Felső-Tisza. Ahogy a folyó átér az országhatáron, a víze meglassul, lerakja hordalékát, s a szabályozások ellenére is kanyargós, sűrű erdőkkel kísért folyóvá változik. A klasszikus Tisza-túrát a híres ipari műemléknek számító túristvándi vízimalmot és a hangulatos Öreg-Túr folyót felfedező evezéssel színesíthetjük.


8. A Bodrog

A Bodrog kiváló elhelyezkedése és klasszikus ártere miatt népszerű vízitúra helyszín, főleg tavasszal, mikor medréből kilépve elönti a folyót kísérő erdőket, mezőket. Ilyenkor egyedi látványt élvezhetünk, ahogy a fák között túrázunk, de kenuval vagy épp egy széles réten szeljük át a tokaji Kopasz-hegy víztükörben megkettőzött mását. 


9. A Tisza-tó

A Tisza-tó, annak ellenére, hogy létét az emberi tevékenységnek köszönheti, meglepően gazdag élővilágnak ad otthon. A felduzzasztott víz szigeteket vesz körbe, hihetetlen madárvilággal és ritka növényekkel csábítja a természetbarátokat. A tavat szegélyező gyönyörű galériaerdők védett természeti értéket képeznek, a fürdeni vágyók számára pedig a szabad strandok kínálnak nyáron népszerű pihenőhelyeket. A Tisza-tó körül kellemes kerékpártúrát tehetünk, de a legnagyobb élményben akkor lesz részünk, ha kenuban vagy kajakban fedezzük fel vadregényes tájait. A kellemes evezést csak ritkán zavarja meg motorcsónak vagy jet-ski zaja, hiszen a felszín alatt gyakran bújnak meg az egykori erdők emlékét őrző facsonkok.


10. A Dráva

A gyönyörű ártéri erdőkkel szegélyezett, szigeteket, homokzátonyokat építő Dráva folyó gazdag madárvilágnak és védett növénytársulásoknak ad otthon. Az értékes ökológiai folyosónak számító Dráva természetes menedékhelyére a Duna-Dráva Nemzeti Park vigyáz - a folyón csak szervezett keretek között lehet túrázni és csak a kijelölt sátrazóhelyeken táborozni. A határfolyó jellege miatt a jobb parton kikötni sem szabad - sátorozás csak a magyar oldalon lehetséges és bármikor számíthatunk mind a horvát, mind a magyar határőrizeti szervek ellenőzésére. Cserébe viszont Magyarország egyik legszebb vízitúra útvonalát járhatjuk be.