Könnyű evezés a Dunán - Dömöstől Leányfaluig

A Duna számtalan szebbnél szebb vízitúrát tartogat az evezés szerelmesei számára - a széles folyam hullámait a hobbisportolók tengeri használatra szánt kajakokkal és kenukkal szelhetik a legkényelmesebben.

Míg a versenyzők rutinja lehetővé teszi, hogy hogy gyors és instabil K-1 vagy C-1 hajókban törekedjenek a minél jobb időeredmény elérésére, a túrázónk számára az első a biztonság. A tengeri kajakok széles, alacsony súlyponttal rendelkező, kevésbé borulékony jószágok - itt nem a száguldás a cél, sokkal inkább a kényelmes evezés, nézelődés, fotózás. A Duna hajóforgalma miatt mindenképpen ezeket a típusú hajókat ajánlott használni azoknak, akik csak hétvégenként merészkednek a folyóra. 


A nagyon látványos Dunakanyar szépségei közül is kiemelkedik Dömös kavicsos fövenye és az onnan elénk táruló látvány - a túloldali Szent-Mihály hegy és a Remete-barlangok, a Börzsöny magasba törő bércei. Innen Indul e túra, a hatalmas nyárfák árnyékában könnyedén vízre szállhatunk. A keskeny mederben erős sodrás segíti utunk, s gyorsan a visegrádi Fellegvár és a Salamon -torony alatt találjuk magunkat.


Visegrád nem annyira ideális a kikötésre, ellenben a szemben lévő Szigetspicc tökéletes megállóhely. A Szentendrei-sziget északi csücske népszerű megállóhely, sokan strandolnak, napoznak, pihennek itt. Innen, már a nyugalmas szentendrei ágban, a tahi híd alatt átcsorogva érjük el Leányfalut, ahol a parti bárok egyikében elfogyasztott finom ebéddel pótolhatjuk vissza a kalóriákat.

Fotók: Szodorai Regina