Kiss Miklós az CPS Canoe Polo Super League részvétel!

A magyar kajakpóló élet fontos mérföldkövéhez érkezett – a nagymarosi klub és Magyarország képviseletében Kiss Miklós vett részt a CPSL Canoe Polo Super League Ningbo-ban. A kajakpóló hihetetlen ütemben fejlődik Ázsiában, ennek egyenes következménye volt, hogy itt rendezték ezt a versenyt. A nemzetközi szövetség célja megegyezik a versenyszervezőkkel – a kajakpólót beemelni az olimpiai sportágak közé.


Ezért is számít kivételes eredménynek, hogy Kiss Miklós egy ilyen rangos eseményen vett részt. Az elutazás előtt is beszélgettünk vele, most pedig arról mesél, hogy milyen élményeket szerzett a versenyen.

Most, hogy ennyi időt töltöttél Kínában, milyen érzés itthon lenni? Hogyan élted meg a hazautat és az erős kulturális kontrasztot?

Természetesen nagyon jó végre itthon lenni, de máris indulnék vissza – annyi élményt és tapasztalatot adott ez az utazás. Nagyon sokat tanultam, rengeteg tanulsággal szolgált a Canoe Polo Super League, tele vagyok tervekkel.


A második alkalommal rendezték meg ezt az eseményt – hogyan látod a sportág fejlődését?

Fontos látni, hogy ez a világverseny a felszerelés fejlesztés éles próbája – a CPS hajóit, evezőit, sisakjait használták a részt vevők, a fejlesztők pedig árgus szemekkel figyelik a meccseket, konzultálnak a csapattagokkal, hogy minél jobb eszközökkel versenyezhessenek.


A sportág nagyon látványos, fordulatos, a nézők körében is igen népszerű – ez lehet annak az oka, hogy ilyen sokan érdeklődnek iránta?

Egyrészt tényleg elképesztő összecsapások zajlanak egy ilyen kupán, hiszen a meghívásos rendszert úgy alakították ki, hogy a sportág legendáit engedjék össze – a német világbajnok és az olaszok kiválósága, Luca Bellini is ott játszott velünk, ugyanúgy, ahogy az új-zélandiak és a lengyelek legjobbjai is. De a kajakpóló sportág tudatos népszerűsítésének is sokat köszönhetünk – először a magán majd az állami iskolákban is egyre több helyen alakítanak csapatokat, már ezer felett van a kajakpólózó gyerekek száma. Minket sztárokként kezeltek és minden napra szerveztek valamilyen eseményt – hol egy plázában lehetett velünk találkozni, hol kajakmaratonon vettünk részt. A kommunikációt természetesen tolmácsok segítették, de néha ők is kevésnek bizonyultak, eleve hatvanan voltunk – ebből aztán adódtak mókás helyzetek.


Még erre is volt időtök a versenyfordulók alatt?

Nagyon feszes menetrend volt, válogatók, összeszoktató edzések, meccsek mellett még ezt a promóciós tevékenységet is végeztük. Már egy héttel az első meccs előtt kiérkeztünk, a felszereléseket állítottuk be, megismerkedtünk a csapattársainkkal, stratégiákat állítottunk fel. A meccsek péntek, szombat és vasárnap voltak, nagy médiafigyelem mellett és online live stream segítségével akár otthon is megtekinthették azokat az érdeklődők. A napi beosztásunk fél vagy épp negyed órás pontossággal be volt osztva – meg kell mondjam, nagyon kimerültem a végre fizikailag és mentálisan is. Viszont végtelenül inspiráló volt ez számomra, rengeteg élményt adott, sokat tanultam. Mikor elfogadták a pályázatomat, egy nagy lehetőséget láttam ebben – már a kinn tartózkodás alatt eldöntöttem, hogy jövőre újra megpályázom a versenyen indulást – olyan jó volt a légkör és annyit fejlődtem a meccsek alatt. Nagyon fontosnak tartom, hogy ilyen színvonalas közegben, a valódi világelitben megforduljak – nem is azért, hogy hozzájuk mérjem magam, hanem azért hogy tisztában legyek a sportág jelenlegi irányvonalával, a legfrissebb edzés és taktikai módszerekkel.


Ennyit változik a sportág arculata, lényegi elemei, a taktikai nézőpont?

Rengeteget . Ez a Canoe Polo Super League is csupa meglepetés volt – az eredmények nem a papírformát tükrözték. Egyáltalán nem azok a csapatok vezettek majd nyertek, akikre egyébként számítottunk – mi például egy erős, tapasztalt egységnek gondoltuk magunkat, mégis volt, hogy úgy kikaptunk, mint még életemben soha. Az erőn és a kondíción gyakran vett erőt a taktika meg a gyorsaság, túl visszafogott játékot játszottunk, nem kockáztattunk eleget. A meccsek közben elég sok poszton cseréltünk, mire megszületett a végleges felállás.


Az itthoni karrieredre hogyan hat majd ez a Canoe Polo Super League részvétel?

Rengeteget jelent nekem, hogy kijutottam ide, de nem csak az eredmények miatt. Főleg taktikai tudásom, a látásmódom fejlődött sokat – az újkori kajakpólóról olyan képet kaptam, amiről eddig nem volt tapasztalatom. Ebből a tudásból nagyon szeretnék tovább adni – azokat a taktikai elemeket, amelyeket kint tanultam, papírra vetettem, hogy a nagymarosi klubban megoszthassam az ott játszó fiatalokkal. Az utánpótlásnak szervezett workshopok nagyon sokban segítik a fiatal generáció szemléletformálását, próbálom a lehető legjobban kamatoztatni amit én tanultam. A nemzetközi kapcsolatrendszer, ami most kialakult, nagyon sokat fog segíteni a jövőben. A kajakpóló iránt érdeklődők pedig a november 25. vasárnap, a Duna Arénában nézhetnek meg egy látványos bemutató-meccset az Ötpróba Vizes Gála keretében!

Nagyon szépen köszönöm az interjút és gratulálok a Világkupához, hajrá Miki! 

Balázs Réka - Kovács Attila