Kajakozás Indokínában - evezés Laoszban

Thaiföld és Kambodzsa mellett Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb turistacélpontja az egykori francia gyarmat, Laosz. A monszun áztatta, napégette síkságok, dús esőerdők, mesés templomvárosok mellett a Mekong hatalmas folyója is különleges látványosságnak számít.

Thaiföldhöz képest jóval szegényebb és kevésbé fejlett vidék a vele határos Laosz, de éppen ezért sokkal eredetibb helyszín. Nem a nyaralóturizmus a fő húzóágazat, inkább a szerényebb pénztárcájú, de sokkal vagányabb, hátizsákos turisták kedvelt célpontja az ország. 

Az esős évszakban szinte járhatatlanok az utak, így a hatalmas Mekong folyó képezi a fő közlekedési útvonalat. De nem csak az áru és személyszállítás zajlik a folyamon - a laosziak szinte a vízen élik az életüket, a a folyón házakon, úszó piacokon, csónakok hadán zajlanak a mindennapok. A Mekongon hatalmas hajóforgalom van, de az őserdővel övezett Nam Khan nyugodt körülmények között folyón vízitúrázhatunk. 


A műanyag hajók nagyon stabilak, a folyóparton pedig bárok, éttermek várják az evezős turistákat. A sekély, lassú sodrású folyóban akár fürödhetünk is, ez a túra inkább a békés nézelődésről, hangulatos lapátolásról szól, mint a teljesítményről.


Este különleges látványosságnak lehetünk szemtanúi - a földeken, erdőkben dolgozó elefántokat a folyóban megfürdetik munka után, de mi is becsatlakozhatunk a hatalmas ormányosok csutakolásába.

Fotók - Fórizs Beáta